Mahalle sakinleri, 2B arazilerinde indirim istiyor

Mahalle sakinleri, 2B arazilerinde indirim istiyor

Samsun Çarşamba'nın Karabahçe mahallesi sakinleri üzerinde oldukları ve yasayla satışa çıkan 2B arazilerinin fiyatlarında indirim istiyor. 2 yıl önce çevre köylerde dönümün 2 ila 3 bin TL'den satıldığını ifade eden vatandaşlar, kendilerinin almak zorunda oldukları araziler için dönüm başına 4 bin TL ile 5 bin 500 değer çıktığını, bunun kendi alım güçleri için çok fazla olduğunu dile getiriyor.

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışında rayiç bedelini yüksek bulan köylüler, duruma isyan etti. Samsun'un Çarşamba ilçesi Aşağı Karabahçe mahallesinde yaşayan 37 yaşındaki evli ve 1 çocuk babası Mustafa Çakır, yaşadıkları köylerinin yüzde 80'inin zaten şu an mağdur olduğunu iddia etti. 2 sene önce komşuları Çaltı Köyü'nde arazilerin dönümünün 3 bin liraya verildiğini savunan Çakır, şöyle konuştu: "Şimdi bize dönümü 4 bin 500 ile 5 bin lira arasında değer tespiti yapıldı. Sebze ve meyve yaparak geçimimizi zaten zor sağlıyoruz. Şu anda Ziraat Bankası olmasa köylü bitik durumda. Başka tapulu arazilerimiz bankaya ipotekli. 1983 yılında, 50 yıldır işgalci olarak vergi ödediğimiz yere ev yaptık. Gelen ihbarnameye göre bu belirlenen fiyatlardan ödeyip yerleri alamazsak evimizden de olacağız. Milletin durmaya evi yemeye ekmeği yok. Tarlanın dönümüne 5 bin lirayı ödemesi bekleniyor. Parayı ödeyemezlerse de en geç Kasım ayının sonunda evlerinden ve arazilerinden çıkarılacaklar. Bu sorun Aşağı Karabahçe, Yeni Karacalı, Damlataş, Yukarı Karabahçe ve Turgutlu köylerini de kapsamaktadır."

Aynı köyde yaşayan Selim Cicos da, "30 yaşında ve evliyim. Fiyatlar çok yüksek, bu rakamlara evimizi ve tarlamızı alma durumunuz yok." dedi. Seçim çalışmaları için geçen gün AK Parti Samsun Milletvekili ve adayı Fuat Köktaş'ın geldiğini ve konuyu ona da aktardıklarını söyleyen Cicos, şu ifadeleri kullandı: "Kendisi çözüm için 1 Kasım diyor. Biz de, 'sizi getiriceğiz ama 10 Kasım'da köyde halk kalmayacak' dedik. Kendisi bize, 'Nasıl olur bakacağız, bunun desteklemesi var 4 yılda parayı geri alırsınız zaten.' dedi. O zaman bu desteklemeyi biz hiç almayalım. Tapumuzu versinler. Benim de kredi borcum var. 150 bin lira çektim. Yeniden yapılandırma için geçen yıl 20 bin lira verdim. 170 bin lira toplam borcum oldu bankaya, biz 2B arazi fiyatlarının halkla görüşülüp makul fiyatlara çekilmesini istiyoruz."

"Karabahçe Köyü'nde 2B arazisine giren alanda evim var." diyen bir diğer köy sakini Zafer Aydın, "38 yaşındayım. 38 yıldır bu köyde yaşıyorum. Babam 65 yaşında, 50 yıldır bu köyde yasamaktadır. Buranın toprağından kazanıp buradan doyduk. Hazine arazisiydi, vergi veriyorduk. Kardeşimin babamın, benim de evim 2B'de, bizler yetkililere soruyoruz ve sağlıklı cevaplar alamıyoruz. Bizce bu rakamlar çok fazladır. Bizler zaten işgalcisi olduğumuz bu arazilerin makul fiyatlarla bize satılmasını istiyoruz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Mahalle sakinleri, 2B arazilerinde indirim istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER