Malatya'da1 haftada 285 artçı deprem oldu


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre Malatya'nın Hekimhan ilçesinde 29 Kasım'da gerçekleşen 5 şiddetindeki depremin ardından bir hafta içinde 285 artçı deprem gerçekleşti.

AFAD, Malatya'nın Hekimhan ilçesi 29 Kasım'da, Bingöl'ün Kiğı ilçesinde 3 Aralık'ta gerçekleşen depremler ve sonrasında yapılan çalışmalara ilişkin raporunu yayınladı. Kurumun internet sitesinde yayınlanan çalışmaya göre, 3 gün arayla Malatya'da 5, Bingöl'de ise 5.3 büyüklüğünde depremler ve yüzlerce artçı meydana geldi. Hasar oluşturan depremlerde, Türkiye Afet Müdahale Planı devreye alındı. AFAD Arama Kurtarma Ekipleri deprem bölgelerine sevk edildi. Hızlı ve etkin müdahale, sonrasında iyileştirme çalışmaları AFAD koordinasyonunda gerçekleştirildi. Kullanılamayacak yapılar tahliye edildi, ön hasar tespitleri tamamlandı. Geçici barınma üniteleri kuruldu, acil gıda ihtiyacı ve acil yardım ödeneği olay bölgelerine ulaştırıldı.

29 Kasım gecesi 02.28'de Hekimhan İlçesi, 3 Aralık gecesi ise Kiğı'da insanlar gece yarısı uykularından depremle uyandı. 5 büyüklüğündeki depremden sonraki ilk hafta Hekimhan'da 285, 5.3 büyüklüğündeki deprem sonrası Kiğı'da ise 86 artçı deprem meydana geldi. Her iki ilçe de birbirinden yaklaşık 24 saat arayla 4.5(Mw) büyüklüğünde birer büyük artçı yaşadı. İki bölgede de AFAD koordinasyonunda etkin müdahale ve iyileştirme faaliyetleri yürütüldü.

BİNGÖL'E 100 KONTEYNER

Kiğı'daki depremin hemen ardından 3 AFAD arama kurtarma timi, 3 arama kurtarma aracıyla bölgeye sevk edildi. Aynı zamanda AFAD Bingöl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, il merkezine 75 kilometre uzaklıktaki Kiğı Kaymakamlığı, Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Amirliği ile haberleşmeler gerçekleştirerek olay bölgesinden net bilgileri aldı. AFAD Bingöl, Kiğı'nın 22 köyünün her bir muhtarına ulaşarak köy yerleşimlerine ilişkin ilk ihtiyaç tespitini yaptı.

Depremin ilk 2 saatinde AFAD Arama Kurtarma Ekipleri bölgeye ulaştı. İlk müdahale çalışmalarının ardından afetin iyileştirme fazına geçildi. 38 teknik personel ve 8 araçla ön hasar tespit çalışmaları tamamlandı, 100 konteyner afetzedelerin barınması için bölgeye ulaştırıldı. İlçe merkezindeki Yenişehir mahallesine 24, Eski Çarşı'ya 8 AFAD Konteyneri kuruldu. Kiğı'nın köylerinden Bilice'ye 7, Açıkgüney'e 9, Yazgünü 5, Ağaçöven 7, Çiçektepe 5, Kadıköy 2, Darköprü 1, Güney Ağıl 2 ve Dallıca'ya 2 AFAD Konteynerinin kurulumu yapıldı. Afetzedeler için kullanılması amacıyla bölgeye ilk etapta 200 bin TL'lik acil yardım ödeneği ulaştırıldı. İhtiyaç olmamasına rağmen, tedbir olarak, 20 gıda kolisi de Kiğı'nın köylerine dağıtıldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da bölgeye giderek AFAD'ın çalışmalarına ilişkin sahada bilgi aldı.

MALATYA'YA 100 AFAD AİLE ÇADIRI 50 AFAD KONTEYNERİ KURULDU

Ön hasar tespitlerinin hızla tamamlanmasıyla birlikte, AFAD Aile Tipi 16 metrekarelik 100 çadır afetzedeler için kuruldu. Beykent mahallesinin artçı depremlerle hasar görmesi sonucu 50 AFAD Konteynerinin bölgedeki kurulumu da tamamlandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Malatya'da1 haftada 285 artçı deprem oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER