Memurların 'her şey usulüne uygun' dediği projeyi arama gerekçesi yaptılar


Adana ve Zonguldak'taki okul, dershane ve kreş baskınlarının bir benzeri bu kez Gümüşhane'de yaşandı. İlin en faal kadın sivil toplum kuruluşlarından Yakamoz Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde yaklaşık 20 polis ile arama yapıldı. Mahkeme kararıyla yapılan aramanın gerekçesi, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında derneğin 2010-11 yılında bayanlara yönelik uyguladığı çocuk bakıcılığı kursu projesi olduğu bildirildi. Valilik denetiminde yürüttükleri projeyi başarıyla tamamladıklarını belirten dernek yetkilileri, geçen aylarda Valilikten gelen denetçilerin yaptığı inceleme sonucunda da her şeyin usulüne uygun yapıldığına dair tutanak tutulduğuna dikkat çekti. 4 yıl önce tamamlanmış ve denetimden geçmiş bir projenin yeniden soruşturma konusu yapılmasına anlam veremeyen yetkililer, operasyonu 'iyi niyetten uzak' bulduklarını belirtti.

Gümüşhane Yakamoz Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kumru Taş, dün gerçekleştirilen aramanın gerekçesinin SODES kapsamında 2010 yılında bir yıl süreyle yürüttükleri çocuk bakıcılığı projesiyle ilgili olduğunu söyledi. Projeyi takiple sorumlu memurların da geçen aylarda denetime geldiğini hatırlatan Taş, "Vali yardımcısı ve SODES memurları kışın geldiler, denetlediler. Aldığımız malzemeler ile listelerindekileri eşleştirdiler. Hiçbir eksik bulunmadı. 'Her şey usulüne uygun' diye tutanak tutuldu. Projeyle ilgili tüm belgeler, yapılan harcamaların faturaları SODES görevlilerinde var." dedi.

Aramanın gerekçesinin söz konusu proje olmasına rağmen polislerin sanki başka bir şeylerin peşinde olduğunu savunan Taş, "Proje kapsamında alınan malzemelerin denetimi ve eşleştirmesi zaten daha önce ilgili memurlar tarafından yapıldı. Bunların hepsi ellerinde var. Paralar kursiyerlere ödendi mi ödenmedi mi? Bunların faturaları, banka dekontları var. Sorun değil, bunlara bakabilirler ama her şeyi aradılar. Sadece projeyi değil, her şeyi aradılar. Perdelerin boyu ölçüldü, panoların arkasına bakıldı. Dağıttığımız çeyiz malzemelerimiz vardı, onlara bakıldı. Sanki projeye denetlemeye gelmemişler gibi bir şeyler aradılar." diye konuştu. Taş, Türkiye terör ve şehit haberleri ile sarsılırken kreşlerle, sosyal derneklerle ilgilenilmesini anlamsız bulduğuna vurgu yaptı.

Derneğin avukatlarından Evren Murat Öztekin, proje kapsamında derneğe yapılan ödemelerin amacına uygun harcanıp harcanmadığına ilişkin bir soruşturma yürütüldüğünü belirtti. Bunun iyi niyetli bir soruşturma olduğunu düşünmediğinin altını çizen Öztekin, "Hiçbir suç unsunu söz konusu değil, olamaz da. Eğer amacının yapıcı değilse her soruşturmaya bir bahane bulabilirsiniz. Bu soruşturmadan bir şey çıkmaz." dedi.

MİLLETVEKİLİ CANLI'DAN TEPKİ

MHP Gümüşhane Milletvekili Mustafa Canlı da bu tür operasyonların 'dostlar alışverişte görsün' mantığıyla yapıldığını söyledi. Aramanın yapıldığı derneğe gelerek yetkililerden bilgi alan Canlı, "Gerçekten üzülüyoruz. Güvenlik güçlerimizin daha farklı şeylerle uğraşması gerekiyor. Güvenlik güçlerimizin terörle mücadele etmesi gerekiyor. Bu tip içe dönük operasyonlar yapmak dostlar alışverişte görsün mantığı. Şunu görmekte yarar var ki eğer siz abdestinizden eminseniz namazınızdan şüpheniz olmasın. İnanıyorum ki sizin derneğiniz kanunlara uyan mevzuat çerçevesinde hareket eden bir dernek." şeklinde açıklama yaptı.

Kendisinin de geçmişte zaman zaman derneğin etkinliklerine katıldığını hatırlatan Canlı, "Ama çok üzücüdür ki derneğin geçmişte etkinliklerine katılmak için kimseye yer vermeyen yöneticilerin şimdi gelmiş oldukları durum ibretlik. O zaman derneğin ekinliklerini yere göğe sığdıramıyorlardı. Yöneticiler en alttan en üstte katılıyorlardı. O zaman gözünüz kör mü idi?" ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Memurların 'her şey usulüne uygun' dediği projeyi arama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER