Milletvekillerine 'kıyak emekliliğin kaldırılması' için kanun teklifi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda milletvekillerine özel olarak çıkartılan, 'ne kadar süre milletvekilliği yaparsa yapsın verilen emeklilik hakkı'na ilişkin düzenlemenin kaldırılması ve yine ayrıca 2 yıl yapsa dahi bu haktan yararlanamaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Tanal, kanun teklifinin gerekçesine ilişkin şu bilgileri verdi: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na 17 Ocak 2012 tarihli geçici madde 38 ve 10 Ocak 2013 tarihli ek fıkra hükümleri çerçevesinde milletvekillerinin emeklilik aylıklarında en az iki yıl şartı aranmamaktadır. Bu durumda ise değil iki sene birkaç ay görev yapan milletvekilleri de bu haktan yararlanmaktadır. Vatandaşlarımız emeklilik haklarını alabilmek için yıllarca çalışmakta, sigorta borçlanmalarını ödemek için türlü sıkıntıya girmektedir ve sonuç olarak aldıkları emekli maaşları kendilerine bile yetmemektedir. Söz konusu kanun maddesi milletvekillerinin hiç hak etmediği halde bu hakka sahip olmasını sağlamakta ve sosyal adaletsizlik söz konusu olmaktadır. Bu durum vatandaşlarımızın parlamentoya olan güvenini azaltmakta, milletvekillerini kişisel çıkarlar peşinde koşan bireyler olarak göstermektedir."

CHP'li Tanal, milletvekillerinin tam bir yasama dönemi süresince görev almaması durumunda bu emeklilik hakkına istisnai bir kanun ile hak kazanması sosyal hukuk devleti ilkesine zarar verdiğine işaret ederek, şunları belirtti: "Yasama organı mensuplarının kendileri için diğer vatandaşlarımızdan daha ayrıcalıklı yasa çıkartmaları dahi bu halkın verdiği yetkinin kötüye kullanıldığı yönünde kaçınılmaz bir algı yaratmaktadır. Yasama organının imajının halk nezdinde bu şekilde yıpratılamaması ve samimiyetini vatandaşlarımıza ispat etmesi için bu ölçüsüz ayrıcalıkların ortadan kaldırılması gerekmektedir. İşbu kanun değişikliği Anayasamızın 'eşitlik' ilkesinin yaşama geçmesi açısından olumlu bir adım olacaktır."
CİHAN
<< Önceki Haber Milletvekillerine 'kıyak emekliliğin kaldırılması'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER