Mısır'da 'Tahrir Devrimi' kutlamaları sönük geçti


Mısır'da, 25 Ocak 2011'de gerçekleştirilen ve ülkenin hemen hemen tüm kesimlerince desteklenen 'Tahrir Devrimi'nin beşinci yıl kutlamaları sönük geçti.

Devrimden sonraki ilk iki yılda tüm kesimler tarafından kutlanan 'Tahrir Devrimi' Temmuz 2013'teki İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi yanlısı Muhammed Mursi'ye karşı düzenlenen askeri müdahalenin ardından sınırlı sayıda törenler gerçekleştirildi. Devrimin beşinci yılında ise ülkede terör örgütü ilan edilen İhvan ve İhvan Hareketi'ne yakın küçük grupların haricinde diğer kesimlerden destek gelmedi.

Tahrir Devrimi'nin en önemli aktörlerinden ve uluslarası kamuoyunda tanınan sol ve liberal görüşle gençlerin kurduğu 6 Nisan Hareketi de kutlamalara katılmayacağını duyurdu. Hareket, sosyal paylaşımdan yaptığı açıklamada, Tahrir Meydanı'na askeri birlikler konuşlandırıldığı gerekçesiyle 25 Ocak devriminin 5. yıldönümü dolayısıyla yapılacak eylemlere iştirak etmeyeceklerini belirtti. Açıklamada, "Tahrir Devrimi'nin 5. yıldönümünde kendimizi, devrimin hedefleri ile hiçbir alakası olmayan bir yönetim ile karşı karşıya bulduk." ifadeleri kullanıldı.

Mevcut yönetime, halkın taleplerini yerine getirmediği gerekçesiyle karşı çıkan 6 Nisan Hareketi, devrimin simgesi olan Tahrir Meydanı'nda zırhlı askeri araçların olmasını da "işgal" olarak değerlendirdi. 6 Nisan Hareketi, ekonomik krize sebep olduğu gerekçesiyle 2008'de, o zaman cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Hüsnü Mübarek'e karşı kurulmuştu. Mursi'ye de karşı çıkan bu hareket Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi'yi ilk dönemde desteklemiş daha sonra ise devrimin ruhuna aykırı hareket ettiğini savunarak kendisinin karşısında olduklarını açıklamışlardı.

DÜKKANLAR KAPALI, SOKAKLAR BOŞ

Ülkede resmi tatil ilan edilen bugün, başkent Kahire ve birçok ilde güvenlik endişesiyle sokaklara çıkmayan halkın dükkanları da açmadığı görüldü. Emniyet güçleri, başta Kahire'de bulunan Tahrir Meydanı olmak üzere, devrim döneminde meşhur olan Abdulmunim Riyad, Talat Harb, Mustafa Mahmud, El-Nahda ve Haram (Pramit) meydanlarını güvenlik gerekçesiyle tamamen kapattı. Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi'nin kaldığı Kubbe Sarayı'nda ise takviye ekiplerle güvenlik önlemlerinin had safhaya çıkarıldığı belirtildi.

Ayrıca son bir hafta içinde halkı sokağa dökmeye çalıştığı iddiasıyla yaklaşık 600 kişinin de gözaltına alındığı açıklandı. İhvan yanlılarının ise merkezden uzak Kefr El-Şeyh, Şarkiye, Dakhiliye ve Minye şehirlerinde yaklaşık yüzer kişilik gruplar halinde Sisi ve mevcut yönetim karşıtı eylemler yaptığı duyuruldu.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, sabah saatlerinde "6 Ekim" bölgesinde bir eve düzenledikleri operasyonda, iki IŞİD militanını öldürdüklerini açıkladı.

MURSİ NASIL GÖREVDEN ALINDI?

Mısır'da 25 Ocak 2011'de başlayan kitlesel gösteriler, halk devrimine dönüşmüş ve 11 Şubat'ta Hüsnü Mübarek'in istifa etmesiyle 30 yıllık diktatörlük sona ermişti. Haziran 2012'de gerçekleştirilen ilk demokratik seçimlerede ise İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi'nin siyasi kolu olan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Muhammed Mursi ile oyların yüzde 52'sini alarak seçimleri kazanmıştı. Seçimlerden yaklaşık bir yıl sonra ise ülke içinde baş gösteren kargaşa, sokak serserileri de denilen baltacı adlı grupların halkın malına ve canına kastetmesi devrik lider Mübarek yanlılarının Mursi'ye karşı ayaklanmasına sebep oldu.

Bu süreçte İhvan yanlısı Mursi'nin ise aralarında Genel Kurmay Başkanı Hüseyin Tantavi'nin de bulunduğu 85 generali aniden görevden alması, Ortadoğu'nun en etkili dini otoritesi olarak gösterilen El-Ezher yönetiminde değişiklik yapmak istemesi, ülkede ciddi bir kesim tarafından tepki almasına sebep oldu. Akabinde Muhammed Mursi, güvenlik güçleri ve bürokrasiye etki edememesi üzerine ülke halkının yarıdan çoğunun desteğini aldığını ileri süren Ordu'nun güvenlik gerekçesiyle yönetime el koyduğunu açıkladı. Ülkede İhvan taraftarları, 'daha çok özgürlük' derken; Sisi yanlılarının ise vatan bütünlüğü ve güvenlik tezini savunduğu görülüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır'da 'Tahrir Devrimi' kutlamaları sönük geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER