Mısır istihbaratında, 12 başkan yardımcısı görevden alındı


Mısır, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, istihbarat başkan yardımcılarından 12 kişiyi emekliye sevk ederek kurumun yönetimini tamamen değiştirdi.

Başkent Kahire'deki İttihadiye Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sisi'nin, "İstihbarat teşkilatında uzun süre görev yapan farklı birimlerden sorumlu 12 İstihbarat başkan yardımcısını emekliye sevk ettiğini duyurdu. Görevden alınanlar arasında İstihbarat başkanlığı için adı geçen Ahmed Hasan Seyyid Abdülhamid ve kurumda en üst rütbeli konumunda olan Usame Cabir Muhammed Abdullah, İbrahim Salahaddin Muhammed Carhi ve Hişam Muhammed Ebu Halil'in de isimlerinin yer alması dikkat çekti. Emekliye sevk edilenlerden İzzettin Abdurrahman Fevzi'nin ise sağlık nedenleriyle görevine son verildiği aktarıldı.

Geçen 30 Ekim'de Sina'da yere çakılan ve 224 kişinin öldüğü Rus yolcu uçağının istihbarat zaafı nedeniyle düşürüldüğü ileri sürülmüştü. Devlet Başkanı Sisi'nin genel müdür konumundaki 12 istihbaratçıyı bu sebeple görevlerinden aldığı ileri sürüldü. Ayrıca görevden almalara sebep olan diğer bir konunun ise yaklaşan 'Tahrir Devrimi'nin 5. yıldönümü gösterileri olduğu belirtildi. İhvan-Müslimin (Müslüman Kardeşler) taraftarları ile sol ve liberal gençlerden oluşan 6 Nisan Hareketi üyelerinin eylem yapacaklarını sosyal paylaşım ağından duyurmasını engellenememesini de istihbaratçıların başını yaktığı gelen haberler arasında.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Sisi, askeri müdahalenin ardından göreve geldiği 2013 yılında da yaklaşık 20 üst rütbeli askerin görevine son vermişti. 2014 yılında ise Sisi bir yıl önce göreve getirdiği Genel İstihbarat Başkanı Muhammed Ferid El-Tuhami'yi emekliye sevk ederek yerine atama yapıldığını bildirmişti. Halen bu görevde bulunan ve Sisi'nin yakın çalışma arkadaşı olan Tuğgeneral Halid Fevzi geçen yıl bu göreve atandı.

Ülke basını ise emekliliğe sevk edilme olayını, ülkede istihbarat birimleri arasındaki çekişmeden kaynaklandığını ileri sürüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır istihbaratında, 12 başkan yardımcısı görevden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER