Muradiye Külliyesi ziyarete açıldı


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Muradiye Külliyesi ziyarete açıldı.

Osmanlı Hanedanı'ndan II. Abdülhamid Han'ın 5. kuşaktan torunları Nilhan Sultan Osmanoğlu ve Yavuz Selim Osmanoğlu'nun da katıldığı açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Muradiye'deki çalışmaların UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil alanlardaki son restorasyonlar olduğunu ifade etti. Tarihi eserleri ayağa kaldırmak ve yeniden işlevlendirmek için titizlikle çalıştıklarını vurgulayarak Bursa'nın tarih ve kültür şehri olduğunu anlatan Başkan Altepe, "Bursa'nın en büyük özelliği Osmanlı'nın başkenti oluşu. Bizler de sultanların kurduğu semtlerden oluşan Bursa'mızın tüm bu özelliklerini ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda tüm külliyeleri ayağa kaldırdık, restore ettik ve onları canlandırarak Bursa'nın UNESCO Dünya mirası listesine adını yazdırdık. Bursa artık evrensel bir değer." diye konuştu.

Bursa'nın önemli bir kent olduğunu belirten Başkan Altepe, "Muradiye Külliyesi, Bursa'nın Topkapı'sı. Osmanlı saray efradı burada 12 ayrı türbede yatıyor. Sultan II Murat ve Fatih'in çocuklarından torunlarına kadar tüm akrabalarının kabirleri Muradiye'de… Fatih Sultan Mehmet'in iki oğlu, II. Beyazıt'ın iki oğlu, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa da Cem Sultan Türbesi'nde... Muradiye Külliyesi, Bursa'da tarihi eser açısından en zengin külliye. Cami, imaret, medrese ve hamamın yanında 12 ayrı türbe de bulunuyor." dedi.

Külliyenin Türk kültürü açısından önemli bir değer olduğunu da vurgulayan Başkan Altepe, "Muradiye Külliyesi, özgün haliyle ziyarete açıldı. Muradiye Külliyesi, mimari anlamda Osmanlı'nın ilk örneklerinin yer aldığı Bursa'da yapılan son külliyedir. Külliye, Türk-İslam dünyasının sayılı türbe topluluklarından birine ev sahipliğini yapmaktadır. Türbelerin yanında; camii, hamamı, medresesi ve imareti ile birlikte görkemli bir özgünlüğe sahiptir. Külliye, 12 türbeyi içinde barındırıyor." diye konuştu.

NİLHAN SULTAN: ECDADIN VİCDANI SIZLAMAYACAK

Osmanlı Hanedanı'ndan II. Abdülhamid Han'ın 5. kuşaktan torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu da duygusal anlar yaşadığı ve Osmanlı'nın köklü geçmişine atıfta bulunduğu konuşmasında, "Muradiye Külliyesi'ne büyük önem veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik ediyorum. Bu topraklarda bir daha ecdadın vicdanı sızlamayacak. Bundan sonra Muradiye Külliyesi'nin daha çok ziyaret edilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz." ifadesini kullandı.

Törende eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Bursa Valisi Münir Karaloğlu da birer konuşma yaptı. Açılışın ardından misafirlere şerbet ve lokma ikramı yapıldı, Nilhan Sultan Osmanoğlu'nun Muradiye Külliyesi için hazırladığı özel koku hediye edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Muradiye Külliyesi ziyarete açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER