Mütevazi başkan Mujica: Türkiye'de çok şey öğrendik

Mütevazi başkan Mujica: Türkiye'de çok şey öğrendik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mütevazi kişiliği ile ün yapan Uruguay'ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica ile kahvaltıda bir araya geldi. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı görüşmede konuk eski başkan Mujica, Türkiye'de olmanın kendilerine çok şey öğrettiğini ve Türklerin misafirperverliğinden etkilendiklerini dile getirdi.

Bakırköy Sahil Kennedy Caddesi'ndeki Bakırköy Su Ürünleri Kooperatifi'nde gerçekleşen görüşmeye gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi. Kılıçdaroğlu ve Mujica görüşmeye farklı araçlarla geldi. Mujica, eşi ile birlikte geldiği kooperatifte Kılıçdaroğlu ile birlikte simit, peynir, domates, zeytin ve tereyağından oluşan menüyü yedi. Kılıçdaroğlu ile birlikte tercüman aracılığıyla uzun süre sohbet eden Mujica'ya kahvaltı sonrası Türk kahvesi ikram edildi.Görüşmede, CHP miletvekiller Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba ile birlikte Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da hazır bulundu.

Programa basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Mujica, mütevazi tavırları ve kıyafetleri ile gazetecilerin ilgi odağı oldu. Kahvaltıya başlamadan önce kameralardan rahatsız olan Mujica, kameraların indirilmesinden sonra kahvaltısını yaptı.

Mujica, Türkiye'de olmanın kendilerine çok şey öğrettiğini ifade ettiği konuşmasında Türklerin kendilerine gösterdiği misafirperverlikten etkilendiğini söyledi. Mujica şöyle devam etti: "Türk halkının misafirperverliği ve sıcak ilgisi için çok teşekkür ederim. Latin Amerika birleşiyor, ve ülkelerin dünyanın bu bölgesiyle ilişkilerini geliştirmesi gerekiyor. Çin, Latin Amerika'nın en çok alım yaptığı ülke haline dönüştü. İlişkilerimizi çeşitlendirmeliyiz ve Akdeniz'e, Arap dünyasına ve küçük Asya'ya daha çok gelmeliyiz. Bu yüzden buradayız. Benim ülkem çok küçük ama siyasi arenada saygı duyulan bir ülke. Özellikle latin ülkeleri tarafından. Umuyorum birbirimize önümüzdeki yıllarda daha yakın oluruz. Çünkü bağımsız olmak için ülkeler arasındaki bağımsızlığı, istihbaratı, ticareti iyi yönetebilmek gerekiyor. Türk halkından çok şey öğrendik."

Eski Devlet Başkanı Mujica ile sohbetine ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu ise görüşmede özgürlükler, demokrasi ve Türkiye ile Uruguay arasındaki ilişkilerle ilgili güzel bir görüşme yaptığını söyledi. Uruguay'ın Türkiye'de bir büyükelçiliğinin olmamasının doğru olmadığını belirten Mujica'nın elçilik açılması için gereken girişimlerin yapılması gerektiğini söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, Latin Amerika ülkelerinin Avrupa Birliği gibi bir birliği oluşturup oluşturamayacağını Mujica ile konuştuğunu anlattı.

Basın mensupları eski devlet başkanı ve Kılıçdaroğlu ile birlikte fotoğraf çektirmek isteyince de ortaya ilginç görüntüler çıktı.

CİHAN
<< Önceki Haber Mütevazi başkan Mujica: Türkiye'de çok şey öğrendik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER