Nazarbayev'in hayatında bilinmeyen kesitler


Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın İdaresi, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in hayatında az bilinen yada hiç bilinmeyen 12 gerçeği yayınladı. Akorda Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Nazarbayev hakkında 12 ilginç detay paylaşıldı.

Buna göre:
- Kazak lider doğarken 5 kilogram ağırlığındaydı .
- Baba annesi, ismini Ku'ran-ı Kerim'den iki ismi birleştirerek verdi.
- Çocukluk hayali pilot olmaktı.
- Eğitim dili Rusça olan bir okulda 3 yıl okudu.
- Mızıka almak için bir yaz boyu komşunun ev inşaatında tuğla döktü.
-Okul diplomasında sadece bir dersi 5 üzerinde 4'tü.
-Liseyi bitirdikten sonra kimyager olmak istedi.
- 22 yaşında ilk yurtdışı seyahatini Finlandiya'ya yaptı.
- Anne ve babası 1926-1931 yılları arasında Orta Asya'yı Sibirya'ya bağlayan Türkistan-Sibirya (Türksib) Demiryolu inşaatında çalıştı.
-Babası iyi derece Bulgarca biliyordu.
-Anne tarafından dedesi molla idi.

KAZAK LİDERİN SOYU

22 Haziran 1989'dan buyana Kazakistan'ın liderliğini yapan Nazarbayev, 6 Temmuz 1940 yılında Almata Eyaleti, Kaskalen İlçesi'ne bağlı Çemolgan köyünde dünyaya geldi. Büyük Cüz kabilesine mensup olan Nazarbayev'in babası Abiş ve annesi Aljan çiftçilik ve işçilik yaparak geçiniyorlardı. Nazarbayev'in soyu; Abiş (babası), Nazarbay(dedesi), Adil, Kembaba, Mırzatay, Aydar, Koşek, Karasay, Altınay, Eskoja, Maldı-Istık, Şapıraştı, Jalmanbet, Baydıbek'e kadar biliniyor. Kazak liderin soyu 1640-1680 yılları arasında Jungarlarla savaşta büyük başarılar gösteren Karasay Batır'a dayanıyor.

Uzun yıllar Karaganda Metalurji Fabrikası'nda çalışan Nazarbayev, 1967 yılında fabrika bünyesinde bulunan Karaganda Maden Yüksek okulunu bitirdi.
-1984-1989 Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı
-1989-1991 Kazakistan Komünist Partisi Birinci Sekreteri
-1990-1991 SSCB Kazakistan Cumhurbaşkanı
Bolat ve Satıbaldı adında iki erkek kardeşi ve Anipa adında bir kız kardeşi olan Nazarbayev, Sara Nazarbayev ile evli ve Dariga, Dinara ve Aliya adında üç kızı var. Kitap okumayı ve müzik dinlemeyi seven Nazarbayev, aynı zamanda tenis, golf oynuyor, kayak yapıyor ve ata biniyor.

Resmi unvanı 'Elbası'(Halkın Lideri) olan Nazarbayev Nisan 2015'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 97.75 kazanarak beşinci dönem görevini yürütüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Nazarbayev'in hayatında bilinmeyen kesitler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER