Nazarbayev Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD'de


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için ABD'nin başkenti Washington'a gitti.
Kazakistan Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada Nazarbayev'in, zirve kapsamında bir takım ikili temaslarda da bulunacağı belirtildi.
Zirveye katılmak için ABD Başkanı Barak Obama tarafından bizzat davet edilen Nazarbayev'in Washington temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Obama ve Nazarbayev, geçen sene düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde bir araya gelmişlerdi. Barack Obama Nazarbayev'e nükleer silahsızlanma konusunda gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etmişti. Obama ayrıca ikili görüşmede yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın başta nükleer silahlardan arınma konusunda olmak üzere dünya barışı için gösterdiği gayretin takdire şayan olduğunu ifade etmişti.

Dünyanın en büyük uranyum üreticisi ülkelerin başında gelen Kazakistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından nükleer silahlarından kendi iradesi ile vazgeçen dünyadaki ilk ülke olmuştu. Nazarbayev, Kazakistan'da nükleer enerjinin kullanıldığı Semipalatinsk (Semey) poliganını 7 Mayıs 1995'te kapatmıştı.

CİHAN
<< Önceki Haber Nazarbayev Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD'de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER