Öğrenciler, Çevre ve Sürdürülebilirlik Olimpiyatı'nda yarıştı


Hollanda'da faaliyet gösteren Cosmicus Vakfı'nın Başkent Amsterdam Zuiderkerk Konferans Merkezinde organize ettiği Çevre ve Sürdürebilirlik Olimpiyatı'na (INESPO) 30 okuldan 220 öğrenci, birbirinden enteresan toplam 77 proje ile katıldı.

Farklı okullardan öğrenciler, jüri üyelerine kendilerini ispatlamak için geliştirdikleri çevreye duyarlı projelerini stantlarda tek tek anlattı. Etkinliğe ülkede faaliyet gösteren Cosmicus okulu da katıldı. Bir gün süren INESPO Çevre ve Sürdürülebilirlik Olimpiyatı'nda bir konuşma yapan Juri Başkanı Jacques Reijniers, katılan tüm okul ve öğrencilerin cesaretleri ile dereceye girdiklerini söyledi. Reijniers, "Haziran ayında Başkent Amsterdam'da yapılacak Uluslararası Çevre Olimpiyatına (INESPO) katılacak 77 proje arasında 10 projeyi seçmekte gerçekten bayağı zorlandık. Bu açıdan her proje birbirinden güzeldi. Bu projeler dünya genelinde katılacak öğrencilerin projeleri ile yarışacak. Hollanda'yı temsil etmeleri açısından son derece önemli buluyorum." dedi.

Hollanda Çevre Eski Bakanı Prof Dr. Jacqueline Cramer, Hollanda'nın geleceğini bu bilim olimpiyatları arasından çıkan öğrencilerin belirleyeceğini söyledi. Cramer, "Öncelikle bu olimpiyata medeni cesaretini gösterip katılan okul ve öğrencileri tebrik ediyorum. Burada birbirinden çok önemli çevre duyarlılığı ile ilgili ilginç ve dikkat projeler vardı. Dereceye giren ilk 10 projeyi takdir ediyorum. Diğer katılımcı öğrenci ve okulların ise azimlerini yitirmeden gelecek yıllarda tekrar bilime katkı sağlamak amacı ile bu tür olimpiyatlara katılımlarını tavsiye ediyorum." dedi.

Jüri heyetinin belirlediği 10 okul, şehir ve proje isimleri şunlar

1-Hageveld College, Heemstede, Wobbel
2-Cristelijke Lyceum, Veenendaal, Meat the insects
3-Nifterlake College, Utrecht, Vermindering vld uitstoot
4-Calwijnn College, Middelburg, Tony Research
5-Sint Michael College, Wormer, Australis Clean
6-HN Werkman College, Groningen, O.D.E
7-Calwijn College, Goes, Moss filter
8-Fons Vitae Lyceum, Amsterdam, QTC Discothek
9-Maartens College, Groningen, ISPP
10-Griftland College, Soest, Methaanngas uıt mest

HOLLANDA ADINA EN BAŞARILI 10 PROJE SEÇİLDİ

Hollanda Cosmicus Vakfı Başkanı Ercan Torun, Amsterdam Zuiderkerk Konferans salonunda Ulusal Bilim Olimpiyatının, 7. Uluslararası Olimpiyatları'nın ulusal (Hollanda) ayağının yapıldığını söyledi. Torun, "Cosmicus Vakfının girişimi ile INESPO Çevre ve Sürdürebilirlik Olimpiyatı yapıldı. Hollanda genelinde 30 okuldan 77 proje ve 220'nin üzerinde öğrenci katıldı. Bunlardan 10 tane proje seçildi. Bu 10 proje uluslararası proje olimpiyatında Hollanda'yı temsil edecekler. Uluslararası Çevre Olimpiyatı 1-6 Haziran tarihleri arasında Amsterdam'da yapılacak. Olimpiyatlara 56 ülke 115 proje katılacak. Hollanda'da bu gün dereceye giren proje ile bu sayı 125 olacak. Bu günkü organize tamamı ile baş organizatör olarak Cosmicus Vakfı yer aldı. Bu organizeyi düzenler iken öğrencilerin çevreye verdikleri önem ve bu bağlamda projelerin düzenlenmesi idi. İlk başladığımızda yaklaşık 30 proje ile başladık. Hollanda genelinde 8 okul katılmıştı. Şu anda düzenlediğimiz INESPO olimpiyatında 7.sinde 30 okula ulaşabildik. Bu okullar Hollanda'nın en yüksek dereceli okulları katılıyorlar. Amacımız öğrencilerde çevre bilincinin ve sürdürülebilirlilik bilincinin oluşması." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Öğrenciler, Çevre ve Sürdürülebilirlik Olimpiyatı'nda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER