Oğuz Karamuk: Türkiye toprak bütünlüğünü tehlikeye atıp BOP’a destek vermiş olur mu?

Oğuz Karamuk: Türkiye toprak bütünlüğünü tehlikeye atıp BOP’a destek vermiş olur mu?

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP), resmi olarak ilk kez ABD Başkanı George W. Bush döneminde dile getirilen bir yeniden yapılandırma sürecinin adı. İsmi ‘Ortadoğu’ olmasına rağmen, proje batıda Nijerya’dan başlayıp doğuda Pakistan’a, güneyde Yemen, kuzeyde ise Türkiye’yi içeren geniş bir coğrafyayı tanımlıyor.

Bush döneminde dile getirilen resmi-yarı resmi açıklamalara göre, proje amacı söz konusu bölgedeki ‘ilkel’ yönetimlerin yıkılması ve muhteşem doğal zenginlikleri bulunan bölgenin bir pazar olarak dünya ekonomisine açılmasını içeriyor. Proje açıklandığında dünyada büyük bir tartışmaya neden oldu. Hem maliyeti hem de demografik, siyasal zorlukları nedeniyle bir süre sonra rafa kaldırıldı. Ya da kaldırıldığı söylendi.

Ancak günümüzde söz konusu bölgenin tamamı bitmek bilmez terör ve savaş çarkının içine düşmüş durumda. Bir tek kuzeydeki Türkiye hariç, Nijerya’dan Pakistan’a, oradan da Yemen’e kadar büyük bir ateş çemberi giderek bu bölgelerin demografik ve siyasal yapısını bozuyor. Çatışmalar, aynı zamanda toplumları yeniden restorasyona açık hale getiriyor. Bundan, BOP durmamış da, yöntem değiştirme yoluyla sürüyormuş gibi bir izlenim ortaya çıkıyor.

(...)

<< Önceki Haber Oğuz Karamuk: Türkiye toprak bütünlüğünü tehlikeye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER