Okulda dağıtılan sütlerin tarihi geçmiş: Öğrenciler zehirlendi

Okul sütünün faydalı olup olmadığı yönünde süren tartışmalara rağmen okullarda 5 Şubat 2018 itibariyle yeniden süt dağıtılmaya başlandı.

SHABER3.COM




İlk kez 2011 yılında hayata geçirilen okul sütü projesi uygulaması kapsamında okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara haftada üç gün sade yağlı UHT süt dağıtılıyor. 

Üç bakanlığın (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı) protokolüyle yürütülen okul sütü projesi kapsamında 2017-2018 eğitim döneminin ikinci yarısında 6 milyon öğrenciye 255 milyon kutu süt dağıtılması hedefleniyordu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yıldız, okul sütü projesinin öğrencilerin daha sağlıklı eğitim alması için gerçekleştirildiğini belirtiyordu:

“Daha iyi bir Türkiye ve daha iyi bir gelecek ancak sağlıklı nesillerle mümkün. Öğrencilerimize doğru beslenme alışkanlığının kazandırılmasını önemsiyoruz. Beslenme de hayatın diğer alanında olduğu gibi biraz özen, denge ve düzen istiyor. Sağlıklı beslenme alışkanlığı öğrencilerimizin hayatta daha da çok başarılı olmalarını sağlar."

Uzmanlar ise daha önce Ahval'e yaptığı açıklamada okul sütü projesi konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, “Sürecin dürüstlükle ve bilimsel kalarak yürütülmesi ilk koşulumdur. Sütün bileşimi, niteliği, soğuk zincir, son kullanma tarihi gibi konularda bilimsel kurallara kesin olarak uyulmalı. Saydam ve kamuoyu denetimine açık kalmalı. Bu sütlerin sağlanmasında ihale vb. yöntemlerde kesinlikle yandaş kayırması olmamalı. Atatürk Orman Çiftliği temel kaynak olmalı. Kapasitesi yetmiyorsa büyütülmeli” demişti.

Okul sütü projesinde dağıtılan sütlerin son kullanma tarihi konusunda uyarılara rağmen öğrencilere tarihi geçmiş süt dağıtıldığı iddia edildi. Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Ankara Şehir Ferhat Koç İlkokulu’nda dün dağıtılan sütlerin tüketim tarihinin geçtiği belirtiliyor.

Okulun bağlı olduğu Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün skandaldan haberi olmadığı, velilerin yaşananlardan akşam eve gelen çocuklarının anlatmasıyla haberdar olduğu ifade ediliyor.

Haberde yer alan bilgilere göre dağıtılan sütlerin son tüketim tarihinin dolduğu geç fark edildi. Çok sayıda öğrencinin sütü içmelerinin ardından, “Öğretmenim bu süt acı” dediği ve dağıtılan sütü öğretmenlerine götürdüğü, sütün tamamını içen öğrencilerin ise karın ağrısı şikayetlerini öğretmenlerine ilettiği aktarılıyor.

Habere göre sütlerin tüketim tarihinin geçtiğinin fark edilmesi ile okulda anons yapılarak çocuklar sütleri içmemesi konusunda uyarıldı. Sütü içen onlarca çocuk ise sütten zehirlendi. Okula çağrılan doktor, bozuk sütten etkilenen bir öğrencinin midesini yıkamak zorunda kaldı.

<< Önceki Haber Okulda dağıtılan sütlerin tarihi geçmiş: Öğrenciler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER