Ölümden kaçan Suriyelilere Ege Denizi mezar oluyor


Ülkelerindeki iç savaş, baskıcı rejim, açlık ve yoksulluktan kaçıp Avrupa'ya geçmek isteyen Ortadoğu ve Afrikalılardan oluşan kaçakların dramı büyüyor. Yunan adalarına geçmek için her yolu deneyen kaçak göçmenler, her şeye rağmen umuda yolculuktan vazgeçmiyor. Kos Adası'na geçmek için öncelikle Bodrum'u, Midilli'ye geçiş içinse Ayvalık'ı tercih ediyorlar. Ege kıyılarından, çoğu 20-30 dakika mesafedeki Yunan adalarına genellikle lastik botlarla geçmeye çalışıyorlar. Yolculukler genellikle faciayla sonuçlanıyor. Muğla kıyılarında 2014 yılında 12 kişi hayatını kaybederken bu yılın ilk sekiz ayında 40 kişi yaşamını yitirdi.

Bugün sabah saatlerinde de Bodrum ilçesinden kanundışı yollarla Yunanistan'a geçmek için iki saat arayla denize açılan kaçakların içinde bulunduğu iki lastik bot battı, çifte facia yaşandı. İlk botta ikisi çocuk sekiz, ikinci botta ise üçü çocuk dört kişi olmak üzere toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Dokuz kişinin kurtulduğu kazalarda, denizde kaybolan iki kişinin bulunması için arama kurtarma çalışması devam ediyor. 3 yaşındaki Aylan ile 5 yaşındaki Galip kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenlerini görenler, gözyaşlarını tutamadı. Suriyeli çocukların yakınları, cenazeleri teşhis ederken sinir krizi geçirdi. Akyarlar Mahallesi, Aspat mevkisinden İstanköy'e (Kos) geçmeyle çalışan Suriye uyruklu 17 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı. Denize düşen ikisi çocuk sekiz kişi boğularak hayatını kaybetti. Bölgede devriye görevi yürüten Sahil Güvenlik ekiplerinin farkettiği kaçaklardan yedisi kurtarılırken iki kişi kayboldu. Sahil Güvenlik ekipleri bir helikopter, bir uçak ve beş botla kaybolan bölgede arama kurtarma çalışması başlattı. Bu arada iki metrelik botla denize açılan Pakistan uyruklu dokuz kaçak göçmen, ekiplerin uyarıları üzerine geri döndü. Karaya çıkan kaçaklar, sudaki cesetlerin toplanmasını seyretti. Yine İstanköy'e gitmek üzere lastik botla yola çıkan, bu kez içinde Suriye'nin Kobani şehrinden gelen altı kişinin bulunduğu lastik bot battı. Bu kazada, yaşları 3 ile 8 arasında değişen üç çocuk ile biri kadın olmak üzere dört kişi öldü. Cenazeler, Ali Hoca Burnu Plajı'nda karaya vurdu. Çocukların üstlerinde can yeleği olmadığı görüldü. Karaya vuran minik bedenleri, su sporları işletmecileri bularak jandarmaya haber verdi. Olay yerine giden jandarma inceleme yaptı. Minik bedenlerin kıyıda hareketsiz yattığını görenler gözyaşlarını tutamadı. Cenazeler, Bodrum Devlet Hastanesi morguna gönderildi. Kurtulan iki kişi ise yine Ali Hoca Burnu'nda yarı baygın halde karaya vurdu. Su işletmecileri tarafından bulunan kaçaklar, cankurtaranla hastaneye kaldırıldı. Bodrum Devlet Hastanesi morguna giden yakınları, ölen dört kişiden üçünün Kobanili 35 yaşındaki Rihan Kurdi, çocukları 3 yaşındaki Aylan Kurdi ve 5 yaşındaki Galip Kurdi olduğunu teşhis etti. Sinir krizi geçiren yakınları, kurtulan iki kişiden birinin de faciada eşini ve iki çocuğunu kaybeden Abdullah Kurdi olduğu belirtti. Aynı botta ölen diğer çocuk ve bitkin halde kıyıya çıkıp tedavi altına alınan diğer kişinin kimliğini saptama çalışmaları devam ediyor. Sahil Güvenlik ekipleri, gece boyunca İstanköy'e geçmek isteyen 100'ü aşkın kaçak göçmenin kurtarıldığını bildirildi.

Suriyeli sığınmacılardan 29 yaşındaki Saladi Burdan, ülkesinin Halep şehrinde butik mağazası ve üç evini, işleri çok iyi olmasına rağmen satıp İtalya'ya gitme hayaliyle yollara düştüklerini söyledi. Burdan, "Önce Hatay üzerinden Türkiye'ye giriş yapıp Bodrum'a geldik. Burası gerçekten çok güzel bir yer, Mikonos'tan farkı yok. Yunan adasına geçmeden, her yerini iyice gezdik. Denizdeki hava şartları düzeldiğinde, botla veya bulabilirsek bir tekneyle Yunan adasına geçeceğiz." dedi.

45 yaşındaki Muzani Karyani ise botlarının üç kez batma tehlikesi atlattığını dile getirerek, "Soğukkanlı biçimde, adaya gitmek için her yolu deniyoruz. Umudumuzu yitirmeden, adaya çıkmak için çalışacağız. Ölümden kaçtığımız Suriye'de, Ege Denizi'nde boğulmamak için mücadele ediyoruz. İnşallah adaya ayak basarız." ifadelerini kullandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerine göre kanunsuz yollarla Ege Denizi'nden Yunanistan'a geçmek isterken yakalanan kişi sayısı, 1 Ocak–31 Ağustos 2015 arasında 42 bin 126'ya ulaştı. Bin 170 arama kurtarma harekâtında 54 göçmen kaçakçısı yakalandı, 28-31 Ağustos arasında ise 58 arama kurtarma harekâtında, 2 bin 164 kaçak göçmen kurtarıldı. 2013 yılında 251 vakada 6 bin 937 kişi kurtarılırken 71 göçmen kaçakçısı yakalandı. 2014 yılında ise 529 vakada 12 bin 884 düzensiz göçmen kurtarıldı, 72 göçmen kaçakçısı yakalandı.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, "S.O.S. Avrupa (S.O.S. Europa)" kampanyası başlattı. Kampanyayla hem Türkiye-Yunanistan deniz sınırı ve Türkiye-Bulgaristan kara sınırında hem de Akdeniz'de yaşanan büyük facialara dikkat çekildi. Kampanyadan sonra facia ve ölen sayılarında azalma olduğu da istatistiklere yansıdı. Uluslararası Af Örgütü'nün son raporlarında, Suriye'den kaçan 4 milyon kişinin yüzde 95'inin Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'da yaşadığı dile getirilirken Akdeniz'den 2014'te 219 bin kişinin, aşırı derecede tehlikeli şartlar altında geçtiği belirtildi. Muğla kıyılarında ise 2015 yılının ilk sekiz ayında 9 bin 940 kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı. Bu sayı, geçen yıl bin 245 olmuştu.mezar-oluyor-1881966.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Ölümden kaçan Suriyelilere Ege Denizi mezar oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER