'Organ ticareti' davası sanıklarına ceza yağdı


Adana'da 5 yıldır devam eden 'organ ve doku ticareti' davasında yargılanan 22 sanıktan 15'i toplam 86 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına mahkum edildi.

İddiaya göre, Adana ve Antalya merkezli böbrek satışıyla ilgili yapılan ihbar sonrası daha önce de bu konuda hakkında dava açılan O.K.'nin telefonları mahkeme kararıyla 30 Haziran 2010'da dinlemeye alındı. Teknik takip sonucu, O.K. ile yardımcısı olduğu ileri sürülen S.G.'nin böbrek alıcı ve satıcı donörler ile bir araya geldikleri ve nakil için gerekli olan akraba şartını da yasa dışı yollarla yerine getirdikleri belirlendi. Sanıkların, her böbrek nakli için tahsil ettiği 40-50 bin liranın yarısını kendilerine, diğer yarısını da böbreğini satanlara verdikleri öne sürüldü.

Organ ticaretini facebook üzerinden ve diyaliz merkezleri önünde yürüttükleri savunulan bu kişilerin ayrıca parası olmayanlara aylık 493 lira taksitle organ satışı yaptıkları iddia edildi.

Bunun üzerine, 20 Ocak 2011'de Adana merkezli Antalya, İstanbul, Batman, Ankara, Şırnak, Kocaeli, Bursa, Mersin, Hatay ve Bingöl'de 46 ayrı adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Gözaltına alınan zanlılardan O.K. ve S.G. tutuklanırken, aralarında böbrek alıcısı ve vericilerinin de bulunduğu 20 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde 22 sanık hakkında 'organ ve doku ticareti yapmak veya aracılık etmek' suçlarından açılan dava karara bağlandı. Bu suçtan tahliye edilen fakat başka suçtan tutuklu bulunan sanık O.K., önceki savunmalarında suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, yargılama sonunda sanık O.K.'ye böbrek nakli suçuna karıştığı iddiasıyla 6'şar yıldan toplam 24 yıl hapis cezası verdi. Sanıklardan S.G. A.D., M.T., M.E.Ş., A.E., H.K. ve B.K. 5'er yıl, Ş.T., M.D., A.D., N.A., R.A. ve Ş.T. 4'er yıl 2'şer ay, A.D. ise 2 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. A.A., M.A., Ş.F.T., M.S., S.A. ve K.B. ise delil yetersizliğinden beraat etti. Yargılama devam ederken hayatını kaybeden S.G.'nin davası ise düştü. CİHAN
<< Önceki Haber 'Organ ticareti' davası sanıklarına ceza yağdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER