Oyuncakların ithalat denetimi tebliğindeki değişiklik yürürlükte


Ekonomi Bakanlığı, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulacak ürünler arasındaki oyuncakların ithalat denetimi tebliğinde yaptığı düzenleme bugün yürürlüğe konuldu.

2013 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Oyuncaklar Hakkında Yönetmeliğe uygunluğunun denetimine ilişkin usul ve esasları düzenleyen ilgili tebliğde, oyuncakların ithalat denetimiyle ilgili tüm işlemler TAREKS üzerinden ve risk analizine göre yapılacak. Tebliğ kapsamı ürünleri ithal etmek isteyen firmaların, 29 Aralık 2011 tarihli Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği çerçevesinde TAREKS'te tanımlanması ve firma adına TAREKS'te işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekiyor.

RİSK ANALİZİ

Kullanıcıların TAREKS üzerinden beyan ettiği bilgiler çerçevesinde, fiili denetime yönlendirilen ürünler TAREKS aracılığıyla yapılacak risk analizine göre belirlenecek. Risk analizinde kullanılacak kriterler, gerektiğinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer tarafların da görüşü alınarak, Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenecek. Risk analizi sonucunda fiili denetime yönlendirilmeyen ürünlerin ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulacak.

FİİLİ DENETİM

Fiili denetime yönlendirilen ürünler için tebliğdeki Ek-2'de belirtilen belgeler, firma adına yetkilendirilen kullanıcı tarafından başvuru günü dâhil iki iş günü içerisinde elektronik ortamda TAREKS'e yüklenecek. Firmanın başvuru sırasında TAREKS'te talep etmesi halinde sistem tarafından ilave süre verilecek. İlgili belgelerin kullanıcı tarafından sisteme süresi içerisinde yüklenmemesi halinde başvuru iptal edilecek.

Firmalardan gerektiğinde ilave bilgi ve belge istenebilecek. Fiili denetim sonucunda ilgili mevzuata aykırılık tespit edilmemesi ya da ürünün kapsam dışı olduğunun tespiti durumlarında, ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası oluşturulacak. İlgili mevzuata aykırılık tespit edilmesi veya ithalatçıdan talep edilen ek bilgi ve belgelerin süresi içerisinde TAREKS'e yüklenmemesi durumunda, fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandırılır ve sonuç TAREKS'te ilan edilecek. TAREKS'e yüklenen, ancak ilgilisince düzenlenmediği anlaşılan test raporunun tespiti halinde, diğer şartlar uygun olsa dahi fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandırılır ve sonuç TAREKS'te ilan edilecek.

KULLANICIYA YAPILAN BİLDİRİMLER

Kullanıcı, denetim sürecine ve sonucuna ilişkin sorgulamaları TAREKS aracılığıyla yapacak. Denetim sürecine ve sonucuna ilişkin bildirimler, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliğinin 6. maddesi kapsamında yapılan 'Yetkilendirme Başvuruları' uygulamasında kullanıcılar tarafından beyan edilen elektronik posta adresine iletilecek. Kullanıcıya ulaşmayan bildirimlerden Bakanlık sorumlu olmayacak. Yapılan denetimde, üründe mevzuata aykırılık tespiti halinde durum ilgili gümrük idaresi ile ithalatçıya yazıyla ayrıca bildirilecek.

TAREKS REFERANS NUMARASININ GÜMRÜKLERE BEYANI

Ürünün ithal edilebileceğine dair 15 haneli TAREKS referans numarasının gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunlu olacak. Gümrük idarelerine kapsam dışı olarak beyan edilen ürünlerin ithalatında, 222013015773484 olarak belirlenen 15 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine ithalatçı tarafından kaydedilecek. Kapsam dışı olarak beyan edilen ürünlerin ilgili gümrük idaresince fiili denetime yönlendirilmesi halinde, 5. madde çerçevesinde denetim başvurusu yapılacak.

2009/15481 sayılı '4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki Karar'ın 112. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen eşyanın ithalatında 110115014436576 olarak belirlenen 15 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 no'lu hanesine kaydedilecek.

Ek-1'de belirtilen ürünlerin Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine ilişkin gümrük beyannamelerinin tescilinde, gerekli teknik altyapının tamamlanmasını müteakip, TAREKS referans numarası yerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, 'Tek Pencere Sistemi' çerçevesinde elektronik ortamda vereceği 20 haneli kod aranacak.

İTHALATÇININ SORUMLULUĞU

İthalatçı, bu tebliğ kapsamında denetlensin veya denetlenmesin, ithal ettiği bütün ürünlerin her halükârda Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik dahil olmak üzere ilgili tüm mevzuata uygun ve güvenli olmasından, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun uyarınca sorumlu olacak. Ürünün ithaline izin verilmesi veya ürüne dair TAREKS referans numarası oluşturulması, ürünün mutlaka mevzuata uygun ve/veya güvenli olduğu anlamına gelmeyecek. Tebliğ kapsamında, ürünün ithal edilebileceğine dair verilen TAREKS referans numarası o ürünün ithalat işlemi dışında başka bir amaçla veya ürünün güvenli ve mevzuata uygun olduğunun ispatı olarak kullanılamayacak.

YAPTIRIMLAR

Bu Tebliğe aykırı hareket edenler ile yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunanlar, sahte belge kullanan veya ibraz edenler veya belgede tahrifat yapanlar hakkında; 4703 sayılı Kanun, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu, 2013/4284 sayılı Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının ilgili hükümleri ve ilgili diğer mevzuat uygulanacak.

TAREKS üzerinden yürütülen denetimlerde, ilgili mevzuata, bu Tebliğ hükümlerine ve bu Tebliğe ilişkin uygulamalara aykırı hareket eden kullanıcının yetkisi, fiilin ağırlığına göre belirli bir süre askıya alınacak. Firmanın denetim başvuruları belirli bir süre ve/veya oranda fiili denetime yönlendirilecek. Bu yaptırımlar uygulanırken belirlenen süreler ve denetim oranları, firmanın başvuru sıklığı, varsa önceki ihlalleri ve/veya ürünün niteliği gibi hususlar dikkate alınarak belirlenecek. Tebliğde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Bakanlık Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü yetkili olacak.

GEÇİŞ SÜRECİ

Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesi düzenlenmiş veya gümrük mevzuatı uyarınca gümrük idarelerine sunulmuş olan ürünlerin ithalatı, ithalatçının talebi halinde, Oyuncakların İthalat Denetimi Tebliği'ne göre sonuçlandırılacak. CİHAN
<< Önceki Haber Oyuncakların ithalat denetimi tebliğindeki değişiklik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER