Pasinler'de sertifikalı patates yetiştiriciliği anlatıldı

Pasinler'de sertifikalı patates yetiştiriciliği anlatıldı

Erzurum'un Pasinler ilçesi Aşitler Köyü'nde Sertifikalı Patates Yetiştiriciliği Tarla Günü Programı düzenlendi.

Özel bir tohumculuk firmasının ev sahipliğini üstlendiği programa Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Pasinler Kaymakamı Ali Ada, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ile çiftçiler katıldı. Vali Yardımcısı İçyer, Pasin ovasının verimli bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı, coğrafi ve iklim şartları bakımından çok daha olumsuz koşullarda tarımsal üretim yapılan yerlerin bulunduğunu belirtti. Bütün olumsuzluklara rağmen verimli tarımın yapıldığının altını çizen Vali Yardımcısı, "Olumsuz şartlarda tarımsal üretim yapan ülkeler bulunmakta. Pasinler Ovası'nın sözü geçen bölgelere nazaran daha güzel iklim ve coğrafi şartlara sahip. Maalesef tarımsal ekonomik değer üretme anlamında, girdi anlamında çok verimli olamadığımız bir gerçek. Verimlilik için gelişmiş tarımsal tekniklerin kullanılması gerekmekte. Özellikle sertifikalı tohum kullanılması verimlilik açısından çok önemli. Teknolojik yeniliklere ve ıslah edilmiş tohum kullanmak verimliği artırıyor." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Akar ise tarımsal sektörün stratejik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Akar, tarımsal verimlilik ve üretimde başarının sırrının kullanılan tohumda olduğuna dikkat çekerek, "Strateji; tarımsal anlamda dışarıda yağmur ve fırtına var iken evinde rahat uyuyabilmektir. Çünkü yapılması gerekenler yapılmış önlemler alınmış olup gerisi Allah'a kalmıştır. Tarımda başarının ve verimliliğin sırrı da kullanılan tohumdur. Sizler ne kadar iyi toprak hazırlama bakım besleme yaparsanız yapın eğer kullandığınız tohum kaliteli ve verimli değil ise yaptığınız masraflar boş olarak pazar değeri düşük bir ürünle baş başa kalmak zorunda kalacaksınız." diye konuştu.

Akar, Erzurum'un patates üretiminde Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Patateste dünya üretiminde iyi bir noktadayız. Patates ülkemizde hemen hemen her ilde üretilmekte. Erzurum'da en çok Pasinler'de üretilmekte. İlimizde 435 dekar alanda sertifikalı patates üretimi yapılmakta. Üretimin yüzde 68'i pazara arz edilmekte. Ülkemizden taze patates ihraç edilip, daha ziyade işlenmiş patates ürünleri ithal edilmekte. En büyük sorumuz ürettiğimiz patatese pazar bulamamak." dedi.

Program davetlilere patates közlemesi ikramıyla sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Pasinler'de sertifikalı patates yetiştiriciliği anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER