Paylan: Cumhurbaşkanı maaşına yapılan zam, kamu vicdanını yaralar


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı ile milletvekillerine yapılan yüksek zam oranına tepki gösterdi. Milletvekili maaşları konusunun kamu vicdanını kanattığını dile getiren Paylan, Cumhurbaşkanı maaşına yüzde 12.5 artışın hakkaniyetli olmadığını söyledi. Paylan, yapılacak zammın emekliye yapılan zam oranının altında olması gerektiğini vurguladı.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. 5 maddeden oluşan tasarı, 2016 Yılı Merkez Yönetim Bütçesi yürürlüğe girinceye kadar 2016 yılının ilk üç aylık döneminde merkezi yönetim harcamalarının yapılmasına ve gelirlerinin tahsiline imkan verecek.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, milletvekili maaşları konusunun kamu vicdanında kanayan bir konu olduğunu ifade etti. Vekillere yapılan artışın kamu vicdanını yaraladığını belirten Paylan, Cumhurbaşkanı maaşına yapılan yüzde 12.56 artışı eleştirdi ve bunda hakkaniyet olmadığını kaydetti.

Emekliye yapılan yüzde 11.3'lük zammın üstünde olunduğunu dile getiren Paylan, milletvekillerine yapılacak zammın mutlaka bunun altında olması gerektiğini söyledi. "Milletvekili niçin daha fazla zam alsın?" diye soran Paylan, "Cumhurbaşkanının Allah'a şükür ihtiyacı yok; niye alsın? Bin lira fazla olsun diye de aramıyordur. Altında olmasını talep ediyoruz. Emekliliğin üzerinde artış yapıyorsunuz. Bunlar yüksek gelirli insanlar. Bu rakam eşit de olmasın, altında olsun. Ya da tersinden olsun; emeklilere daha fazla zam yapalım. Bu konuda kamu vicdanı kanıyor." diye konuştu. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise bu konunun komisyonun takdirinde olduğunu belirterek hep birlikte değerlendirilebileceğini kaydetti.

Azınlık okullarına yönelik uygulamayı da eleştiren HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bu okulların özel okullar yasasına tabi tutulduğunu ifade etti. Kendisinin de yöneticilik yaptığı bu okulların gri alanda tutulduğunu belirten Paylan, "Ne devlet okulu, ne özel okuluz; arada kalıp bocalıyoruz." ifadelerini kullandı. Paylan, azınlık okullarına yönelik Maliye Bakanlığı'nın inceleme başlattığını hatırlatarak konuya yakından ilgi göstermesini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Paylan: Cumhurbaşkanı maaşına yapılan zam, kamu vicdanını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER