"Pehlivanlar güreşe ısınmadan güreş süresi bitiyor"



Kırkpınar'ın 1986 başpehlivanı Balıkesirli İbrahim Gümüş, yağlı güreşlerde müsabaka süresinin kısaltılmasının heyecanı azalttığını söyledi. Gümüş, "Pehlivanlar güreşe yeni yeni ısınırken güreş süresi bitiyor. Buda güreşçe heyecanını olumsuz etkiliyor." dedi.

Başpehlivanlık güreşlerinde sürenin 25 dakikaya inmesiyle yağlı güreş tutkunlarında son günlerde hep bir ağızdan 'Ah nere de o eski yağlı güreşler' demeye başladığını belirten Gümüş, yetkililerin yağlı güreşle ilgili aldığı kararların güreşin özü ve ruhuna göre alması gerektiğini ifade etti.

Manavgat Belediyesi 4. Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in konuğu olarak gelen Gümüş, "Yağlı güreşlerin süresi her geçen gün kısalıyor. Buda heyecanı düşürüyor. Bizim dönemimizde saatlerce süren kıran kırana bir mücadele olurdu. Ben kendi dönemimde rakiplerim Saffet Kayalı, Mehmet Güçlü, Recep Gürbüz, Recep Kılıç'la saatlerce süren güreşler yaptık. Yağlı güreş seyircisi her zaman centilmen ve yağlı güreş oyunlarını rakipleri üzerinde deneyen ve gösteren güreşçiyi her zaman sevmiştir. Bir güreşçi 5, 10 dakika içinde rakibi üzerinde hemen oyun kuramaz. Pehlivanların er meydanında kuralarını çekip güreş için eşleştiklerinde belirli hareketlerle tartması gerekir. Pehlivanlar güreş için yeni yeni ısınırken güreş süresi bitiyor. Alınan kararlar her zaman yağlı güreşinin özü korunmaya yönelik olmalı." diye konuştu.

1986 yılında Kırkpınar'da rakibi Recep Kılıç'ı yenerek başpehlivanlığı Balıkesir'e getirdiğini belirten Gümüş, kemeri o dönemin başbakanı merhum Turgut Özal'ın elinden aldığı için kendisi için unutulmaz güzel bir gün ve mutluluk olduğunu kaydetti.

Gümüş, Balıkesir'de yağlı güreşe meraklı gençlere eski bir güreşçi olarak her zaman destek olmaya çalıştığını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber "Pehlivanlar güreşe ısınmadan güreş süresi bitiyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER