Plansız yapılaşmalarla Bursa'nın silüetini bozdular


Son yıllarda artan plansız yapılaşma, Bursa'nın da tarihi silüetini etkiledi. Özellikle tarihi Ulu Cami ve Yeşil Türbe gibi dini, tarihi ve kültürel yönden son derece önemli olan tarihi yapılar, plansız yapılaşmalarla beton yığınlarının arasında kayboldu.

Tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinen Bursa'da, son yıllarda artan betonlaşma sebebiyle adete kentin silüeti bozuldu. Özellikle şehrin sembollerinden Ulu Cami, TOKİ'nin dev konutları arasında görünmez oldu. Özellikle Bursa'nın eski fotoğraflarına bakınca kentin siluetinin nasıl bozulduğu aha iyi anlaşılıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesinin metro duraklarına astığı Bursa'nın eski fotoğraflarında yeşillikler arasında Ulu Cami başta olmak üzere Yeşil Türbe ve Cami ile Yıldırım Beyazıt camileri gibi tarihi mekanlar göze çarpıyor. Ancak şimdi bölgede TOKİ konutları başta olmak üzere biçimsiz beton yığınları ön plana çıkıyor.

Bursa'ya gezi için gelen gruplar, şehirdeki tarihi ve kültürel yapıların beton yığınları arasında kaybolmasına isyan ediyor. Kayseri'den Hacılar ilçesi Baki-Ayşe Simitçi Anadolu Lisesinden Bursa ve Çanakkale gezisi düzenleyen grupla gelen Kemal Mucuk, "Bursa'ya ikinci gelişim, yaklaşık 8 yıl önce yine gelmiştim ama şuanda şehir merkezinde çok fazla binaların yükseldiğini ve bununda Bursa'nın doğal yapısını çok fazla bozduğunu gördüm. Böyle tarihi ve kültürel değerleri olan bir şehrimizin yapısının bu şekilde bozulması bizi üzdü." dedi.

Öğrencilerin tarihi ve kültürel değerlerini tanıması için Bursa ve Çanakkale gezisi düzenlediklerini belirterek Mucuk, "Tarihi ve kültür değerlerimize çok daha fazla sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi bir yandan nüfus artıyor, şehirleşme ihtiyacı ve bina ihtiyacı ortaya çıkıyor ama bunun biraz daha şehir dışında ve kültürel yapıyı bozmayacak şekilde olması bizleri daha çok memnun ederdi." şeklinde konuştu.

Tophane'de ise bazı gençler tarafından sergilenen uygunsuz görüntülerin kendilerini rahatsız ettiğini belirten Kemal Mucuk, "Çünkü buraya gelen insanlar hep tarihi ve kültürel yerleri, Osmanlı devletinin nasıl kurulduğunu öğrenmek ve görmek için geliyor. Geldiğimizde buradaki gençlerimizin burada olmaması gereken uygunsuz davranışlarını görmek maalesef bizleri çok üzdü." dedi. Kemal Mucuk, ayrıca Tophane sırtlarında yeni yapılan seyir terası ve surların ise kenti daha iyi görme imkanı sunduğunu sözlerine ekledi.

Öğretmenlerden Bayram Demirezen ise kentin silüetinin bozulduğunu belirtirken, "Bursa'yı güzel bulduk, tarihi bir yer, biraz daha gelişmiş. Osmanlının beşiği burası. Biraz silüeti bozulmuş ama, ovayı mahvetmişler. Dağda olması daha iyiydi. Özellikle TOKİ konutları kentin görüntüsünü bozmuş. Şehir yapılanması ovaya yansıyınca o da şehri bozuyor. İstanbul gibi camilerin tarihi silüetini bozmuş." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Mehmet Bayır da, daha önce geldiği Bursa'yı daha gelişmiş bulduğunu belirtirken, "Osmanlı zamanında zaten cami minaresinden büyük ev yapılamıyordu. Ama şimdi şehirleşmeden dolayı daha yüksek binalar yapılıyor ama bunlar eğer biraz şehir dışında yapılsaydı daha iyi olurdu. Biraz Vegas'a benzemiş ama en azından cami minareleri Bursa'yı kurtarıyor. Ovayı mahvetmişler, şehir yapılanması biraz burada bozuk." dedi. Bursa'ya ilk kez gelen öğrencilerden İzzet Tiver ise, Bursa'nın tarihi, ovası, ve dağları il müthiş bir şehir olduğunu söyledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Plansız yapılaşmalarla Bursa'nın silüetini bozdular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER