Ankara gündemini sarsan haberle ilgili çarpıcı detay

Anayasa Mahkemesi'nin yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili kararını birkaç hafta içinde açıklayacağına yönelik haberler, siyasetin gündemine oturdu.

Ankara gündemini sarsan haberle ilgili çarpıcı detay

Muhalefet, seçim barajının 2015'te yapılacak genel seçimler öncesi tamamen kaldırılması veya makul bir düzeye çekilmesi gerektiği görüşünü dile getiriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim barajının 12 Eylül askeri yönetimi tarafından yürürlüğe konulduğunu hatırlattı. Yüzde 10'luk barajın çok yüksek olduğunu ve kaldırılması gerektiğini söyledi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, barajın bu haliyle kalması halinde millet iradesinin Meclis'te temsil edilemeyeceğini belirtti. HDP Muş Milletvekili Demir Çelik de hukuk devletinde seçim barajının kabul edilemeyeceğini vurguladı. İktidar partisi AKP ile MHP ise barajın kalkmamasından yana. AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı, AYM'nin Meclis'in yetkisine nüfuz etmeden karar alması gerektiğini ifade ederken MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, yüzde 10 barajının kalkmasına karşı olduklarını bildirdi. Siyasilerin seçim barajının düşürülmesiyle ilgili görüşleri şöyle:

Seçim barajının düşürülmesini biz istedik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Seçim barajının yüksek olduğunu defalarca söyledik. Bu barajla ülkede sağlıklı bir demokrasi olmadığını ifade ettik. Seçim barajı konusunda iki teklif verdik, yüzde 3 ve yüzde 5'e düşürülmesini istedik. İktidar hangisini kabul ediyorsa seçim barajını indirelim. Seçim barajını indirdiğimiz zaman adaletli seçimi sağlamış oluruz. Yüzde 10 seçim barajını getiren 12 Eylül askeri yönetimidir. AYM iptal kararı alırsa saygı duyacağız.”

Barajın ne hukukta ne de demokraside yeri vardır

SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak: Yüksek baraj, bazı seçimlerde yüzde 20’ye varan oyların iradesini Meclis dışı bırakıyor. Milli iradenin gerçek manada temsil edilmesinin önüne engel koyuyor. Bu bir irade gasbıdır. Bunun ne hukukta, ne demokraside yeri vardır. Dünyanın gelişmiş, demokratik ülkelerinin hiçbirinde böyle bir baraj görmek mümkün değildir. İnanıyoruz ki Anayasa Mahkemesi, alacağı kararla milli iradenin, demokrasinin, adaletin önünü açacaktır. Bizce başta iktidar olmak üzere bütün partiler bu konuda olumlu bir tutum içine girmeli. Çünkü unutulmamalıdır ki, milli iradenin önüne baraj çekenler, gün gelmiş koydukları barajın dibinde kendileri boğulmuşlardır.

Milli irade sandığa yansımıyor


BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de seçim barajının yanlış olduğu yönünde karar verdi. Milli iradenin sandığa tam yansıması için barajın kaldırılması gerekiyor. 2015 seçimleri öncesinde yüzde 10'luk barajın iptal edilmesi herkesin beklentisi. Burada bir hak ihlali olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla yüzde 10'luk seçim barajının iptal edileceğine dair bir ümidim var. Böyle bir iptal çıkması durumunda bunun 2015 seçimlerinde uygulanamaması gibi bir şey söz konusu değildir.”

AYM karar alırken meclis'in yetkisine nüfuz etmemeli


AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı: “Bu konu 367 meselesini akla getiriyor. AYM bu başvuruyu elbette hukuki zeminde değerlendirecektir. Ama bunu değerlendirirken 30 yıldır uygulanan bir baraj meselesini geçmişteki seçimleri de meşru olmayan seçimler gibi tanımlama tehlikesine düşmeyecek, yetkiler konusunda da sınırları iyi bilecek bir karar almasını temenni ederim. AYM kararının Meclis'e ait olan bir yetkinin alanına nüfuz etmemesini ve yeni tartışmalar doğurmamasını dilerim.”

Barajın kalkmasına karşıyız

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz :“Anayasa'nın 67. maddesi var. Temsilde adalet göz önünde bulundurularak seçim sistemi değiştirilir diyor. Son dakika değişikliğiyle Türkiye gündemine gelmesini yadırgıyorum. Yönetimde istikrar çok önemli. Temsilde adalet kadar önemli. Yüzde 10 barajı muhafaza edilmeli.”

Meclis gereğini yapmalı

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay: “Keşke parlamento, Anayasa Mahkemesi kararına işi bırakmadan bu adaletsiz tabloyu ortadan kaldıracak ve gelişmiş demokrasi normlarına uygun bir seçim barajı formülüyle sorunu çözebilse.”

Seçim barajı hak gasbıdır


HDP Muş Milletvekili Demir Çelik: “Her şeyin yasakla sınırlandırıldığı bir Anayasa ile çözüm bulunamaz. Baraj hukuk devletinde kabul edilemez. Bu, iktidarı elinde bulunduranların siyasi partilerin haklarını gasp için kullandıkları bir hükümdür. AKP'nin 12 yıldır barajı kaldırmıyor olması, 50-60 milletvekilini avantadan kazanma yoludur. AYM'nin bu kararını duymuş olmak mutluluk vericidir. Bireysel başvuruyu yapanlar, seçimlerde baraj nedeniyle milletvekili seçilme hakkını yitirmiş arkadaşlarımızdır. AYM'nin vereceği karar, bağlayıcıdır. Bu kararın çıkmasının ardından parlamentonun bir günlük çalışması yolunu açar. Hak gasbı söz konusudur. AYM rahatlatıcı karar verecektir.”

Siyasetin reforma ihtiyacı var

Demokratik Gelişim Partisi Genel Başkanı İdris Bal: “Konunun Anayasa Mahkemesi'ne getirilmesi çok çok önemli. Siyasi münafıklığa çok dikkat etmeliyiz. Türkiye'de eğer gerçek demokrasi olacaksa bu tür engellemelerle uğraşılmamalı. Tabii ki baraj düşmeli. Anayasa Mahkemesi en kısa zamanda seçim barajıyla ilgili başvuruya cevap vermeli. Barajın indirilmesi bağlamında karar çıkacağını ümit ediyorum. Siyasi reforma ihtiyaç var.”

Anayasa Mahkemesi: Teknik bilgi verdik, gazeteci kendi yorumunu yazmış


Anayasa Mahkemesi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, seçim barajıyla ilgili haberlerin ‘tamamen gazetecinin kendi görüşü ve değerlendirmesinden ibaret’ olduğunu kaydetti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gazeteci arkadaşımızın teknik bilgi kapsamında sorduğu bazı sorulara Anayasa kuralları çerçevesinde verilen cevaplardan yorumlar yapılarak bir sonuç çıkarılması tamamen gazetecimizin kendi görüşü ve değerlendirmesinden ibarettir. Görüşülmekte olan bir konu hakkında değerlendirme yapmak, ne başkanın ne de üyelerimizin bugüne kadar başvurduğu bir yol olmadığı gibi, böyle bir açıklamanın olumsuz sonuçlarını öngörebilecek yeterli bilgi ve tecrübe sahibi oldukları da izahtan varestedir.”

CHP, barajın yüzde 3’e düşürülmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi

CHP, seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 3’e düşürülmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun imzasını taşıyan seçim barajı teklifi, “2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 33. maddesinde yer alan ‘yüzde 10’unu’ ibaresi ‘yüzde 3’ünü’ şeklinde, ‘yüzde onluk’ ibareleri ‘yüzde üçlük’ şeklinde değiştirilmiştir.” hükmünü içeriyor. Teklifin gerekçesinde, demokrasinin sağlıklı işleyişi bakımından sakıncalı bir uygulama olan yüksek seçim barajının, demokratik ülkelerde en az oranda tutulurken, Türkiye’de farklı sebeplerden dolayı yüksek tutulduğu kaydedildi. Teklifte, siyasal yaşamın tüm aktörlerinin temsil edildiği daha adil bir seçim için barajın 3’e indirilmesi gerektiği belirtilen gerekçede, şöyle denildi: “Temsilde adaletin sağlanması, çağdaş demokrasilerin esasıdır. Yüzde 3 seçim barajının olması, Meclis’te temsil edilen çoğunluğun artması demektir. Meclis’e girmeye hak kazanan partilerin çokluğu, karışıklık değil, demokrasinin olmazsa olmazı çok sesliliği getirecektir.”ZAMAN
<< Önceki Haber Ankara gündemini sarsan haberle ilgili çarpıcı detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER