5 yılda dudak uçuklatan rakam!

Komşu ülkelerden giren kaçak sigara Maliye’yi 5 yılda 17,9 milyar lira vergi kaybına uğrattı. Kaçak ve kayıtdışı sigaraya karşı alınan önlemler etkisiz kalırken, AB'ye uyumlu olmayan vergileme sisteminin de süreci etkilediği iddia edildi.

5 yılda dudak uçuklatan rakam!

Kaçak sigara Türkiye'nin başına bela olmaya devam ediyor. Bu nedenle oluşan son 5 yıllık vergi kaybının İstanbul Boğazı’na yapılacak en az 3 yeni köprünün parasına eşit olduğunu vurgulanıyor. Japon sigara şirketi JTI yetkilileri, Türkiye bütçesinin hem AB ile uyumlu olmayan sigara vergileme sisteminin hem yurtdışından giren kaçak sigaranın tehdidi altında olduğunu bildirdi.

'Fiyat düşürme' biter

Vergi Direktörü Philip Gambaccini, Türkiye’nin sigara vergilemesinde AB’ye uyumlu hale gelebilmesi için nispi vergilemeden maktu vergilemeye geçiş yapması gerektiğini bildirdi. Sigara üzerindeki vergi yükünü hiç değiştirmeden bu değişikliğin yapılabileceğini belirten Gambaccini, bu sayede sigara şirketlerinin fiyat düşürerek devletin bütçe kaybına yol açmalarının önlenebileceğini söyledi. Gambaccini’nin paylaştığı araştırma sonuçlarına göre Türkiye 2009'dan 2013'e kadar olan dönemde kaçak sigara nedeniyle 17,9 milyar lira vergi kaybına uğradı.

Yasal sigara azaldı

2009'da 108 milyar adet kayıtiçi sigaraya karşılık 5,4 milyar adet kaçak sigara tüketiliyordu. 2013'te yasal sigara pazarı 92 milyar adede gerilerken, kaçağın ulaştığı rakam 22,6 milyara çıktı. 2014 ile ilgili son araştırma ise hem kayıtlı hem kaçak sigarada artış olduğunu gösteriyor. JTI Türkiye Genel Müdürü Bilgehan Anlaş, bunun Türkiye’de ilk kez yaşandığını belirtti.

Göçmenler mi içti?

Anlaş, bu durumun Suriyeli göçmenlerle ilgisinin olup olmadığı yönündeki sorumuza, “Gerçek nedeni henüz bulamadık. Ancak sadece Suriyeli göçmenlere bağlamak herhalde doğru olmaz” yanıtını verdi.

Kaçakta Bulgar sigarası zirvede

Ve­ri­len bil­gi­ye gö­re yak­la­şık 22 mil­yar adet ka­çak si­ga­ra­nın ya­rı­ya ya­kı­nı Bu­ga­ris­ta­n’­da üre­ti­len si­ga­ra­lar­dan kay­nak­la­nı­yor. Ya­pı­lan he­sa­ba gö­re fi­ya­tı yak­la­şık 3-3,5 li­ra­dan sa­tı­lan ka­çak Bul­gar si­ga­ra­sı Tür­ki­ye­’nin yıl­da yak­la­şık 2,4 mil­yar li­ra ver­gi kay­bı­na uğ­ra­ma­sı­na ne­den olu­yor.

1,5 milyar liralık vergi fırsatı var

Ge­nel Mü­dür An­laş, son bir yıl­da fir­ma­la­rın re­ka­bet ne­de­niy­le 30 fark­lı fi­yat in­di­ri­mi yap­tı­ğı­nı, bu ne­den­le dev­le­tin 1 mil­yar li­ra ver­gi kay­bıy­la kar­şı kar­şı­ya kal­dı­ğı­nı söy­le­di. An­laş, AB ver­gi sis­te­mi­ne ge­çil­me­me­si ha­lin­de fi­yat in­di­ri­mi ve ucuz si­ga­ra­ya yö­nel­me ne­de­niy­le ver­gi ka­yıp­la­rı­nın ka­çı­nıl­maz ola­ca­ğı­nı söy­le­di. AB'ye uyum için mak­tu ver­gi­nin pa­yı­nın yüz­de 2,3’ten yüz­de 7,5’e çı­ka­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten An­laş, bu du­rum­da ver­gi ge­li­rin­de hem dü­şüş ris­ki­nin or­ta­dan kal­ka­ca­ğı­nı hem ver­gi yü­kü ar­tı­rıl­ma­dan 1-1,5 mil­yar li­ra ila­ve ver­gi top­la­na­ca­ğı­nı söy­le­di.

(BUGÜN)
<< Önceki Haber 5 yılda dudak uçuklatan rakam! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER