Arınç'ın sınır dışı açıklamasına, Zeynalov'dan anında yalanlama!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gündeme dair konularda, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Arınç'ın Zeynalov sorusuna tepkisi hayret düşürdü!

  • Arınç, basın mensuplarına verdiği tuhaf tepkiyi böyle savundu: Bazen abuk sorulara sabuk cevaplar verilebilir...
  • Arınç, Zeynalov'un sınır dışı edilmesine ilişkin, "31 Aralık tarihinde süresi bitmiş" diye cevapladı.
  • Gazeteci ise Zeynalov ise Twitter'dan belge ile yalanladı..
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Today's zaman muhabiri Mahir Zeynalov 'un sınır dışı edilmesi konusunda "Mahir Zeynalov'un oturma izni uzatılmadı, takdir İçişleri Bakanlığı'nındır. Süresinin bittiği 31 Aralık 2013 tarihinden sonra iki ay Türkiye'de kaldı, izinsiz ikamet cezası da verildi." ifadelerini kullandı.. Zeynalov ise Arınç'a, Twitter'dan basın kimliğini göstererek cevap verdi. "Arınç, benim için "basın kartı uzatılmadığı için kaçak durumuna düşmüş" diyor. Bu ne Arınç?" dediği belgede geçerlilik tarihinin 31 Aralık 2014 olduğu görülüyor.


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapıp, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Cuma günü Bursa'da bir gazetecinin sorduğu Zeynalov sorusuna alaycı bir üslupla cevap vermiş, tepkisi hayrete düşürmüştü. Bülent Arınç, "Bir gazetecinin attığı tweet yüzünden sınır dışı edildiği" iddiaları hatırlatılarak "Sınır dışı edilmesini ifade özgürlüğü açısından nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine bu sefer "Bursa'da yaşadığım olayı burada tekrar yaşamak istemem" karşılığını verdi. Söz konusu gazetecinin Türkiye'den ayrılmasıyla ilgili konunun gündemde olduğunu belirten Arınç, Bursa'da bir gazeteciyle arasında geçen diyaloğa atıfta bulunarak "Bu konuyu açıklamam lazım sizlere çünkü fevkalade üzüldüm" diye konuştu. Cuma günü yapacağı çalışmalar için perşembe akşamından Bursa'ya gittiğini anımsatan Arınç, temaslarına ilişkin bilgi verdi. Sabah saatlerinde başlayan ve bütün gününü dolduran programının olduğunu dile getiren Arınç, basın müşavirinin kendisine gazetecilerin sorularının olduğu bilgisini aktardığını belirtti. Bunun üzerine 'Bu kadar temasta bulunacağım her yerde de konuşacağım, dolayısıyla oradaki mesajlarıma arkadaşlarım dikkat etsinler' dediğini ifade eden Arınç, şunları söyledi: "İkincisi: akşam madem televizyonda bir mülakatım olacak, eğer bir yerde canlı yayına katılacaksam önceliği ona vererek akşam konuşacaklarımı sabah konuşmamam gerekir. Yoksa akşamki mülakatın bir anlamı kalmaz. Siz de televizyon yayıncısı olsanız ve herhangi bir programı benimle yapmak isteseniz, çoğu zaman karşılaştığım için biliyorum, 'Aman Sayın Bakanım ne olur başka bir yerde konuşmayın, benim programımın değeri kaçmasın' diyebiliyorsunuz çok haklı olarak. Ben basın müşavirime ısrarla 'Bugün soru almayacağım, bu konuşmaları kafi görüyorum' dedim. Arkadaşlardan buna rağmen önüme çıkanlar oldu konuşmadım. Birbirimizin hukukuna riayet etmemiz lazım." "BAZEN ABUK SORULARA SABUK CEVAPLAR VERİLEBİLİR"
Akşam düzenlenecek yemekli toplantıya katılmak için otele gittiğini, namaz kılmak ve üzerini değiştirmek için odaya geçtiğini anlatan Arınç, şöyle devam etti: "Bu dediklerimi yaptım, dışarı çıktım, oteldeki odamın kapısını açınca koridora daha çıkmadan sizin gibi arkadaşlarımızın önüme barikat kurduğunu gördüm. Yine sabahtan beri bana ısrarla bu soruyu sormak isteyen arkadaşımız da onların en önünde bana soru sormaya kalktı. Müşavirim de oradaydı, 'Niye böyle bir şeye müsaade ettiniz, ben size bunları söylemedim mi' dedim. Arkadaşımız 'Dış edilen birisi var' diye söze başladı. 'Dış edilen birisi' ne demekse? Nedir, kimdir, nasıldır '5N 1K' diye bir şey var bildiğiniz gibi. Yani kimdir, nerede, nasıl, ne olmuş, niçin olmuş bir sorunun bunları kapsaması lazım. Biraz da böyle laubali bir tavırla bunu söyleyince, televizyondan özellikle Samanyolu çok önemli bulduğu için defalarca verdi, benim de cevabımı duydunuz. Ben o gün soru sorulmamasını rica etmişsem basına düşen de herhangi bir nezaketsizlik değil, 'Akşam bir televizyon mülakatı olacak Sayın Bakan bu konuda ısrarcı, niye soruyorum' demesi lazım. Peki o sorar, siz nasıl cevap vereceksiniz. Eğer çok sabırlı bir insansanız, tüm bu ricalarınıza rağmen size bir şey de sorulmuşsa ona rağmen yine yumuşak bir üslupla cevap vermeyebilir veyahutta uygun bir şey söyleyebilirsiniz. Ama bazen de abuk sorulara sabuk cevaplar verilebilir. Dolayısıyla birbirimizi zorlamanın, ricalara karşı gelmenin bir anlamı yok. Ben 5 yerde konuşuyorum artık bir daha bana bir şey sormanın alemi olmaması gerekir diye, her Bursa'ya gittiğimde de yanımda gördüğüm bu arkadaşımı belki kırmış oldum ama herkes görevini bence bu üslup içinde yapsa faydası olur."
İşte Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

-(Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov'un attığı tweet sonucu sınır dışı edilmesi) Benim bildiğim husus; o arkadaşımız Azerbaycan uyruklu. Türkiye'den de bir bayanla evlenmiş. Söz konusu gazeteci Türkiye uyruklu değil yabancı statüsündedir. 31 Aralık 2013 tarihine kadar bir sorun yok. 31 Aralık tarihinde süresi bitmiş olması ve Türkiye'yi terk etmesi gerekmesine rağmen neredeyse 2 aya yakın bir süre Türkiye'de bulunmaya devam etmiş daha sonra cezasını vermek suretiyle yurt dışına çıkış yapmış. O sistemin içerisinde hükümeti suçlayacak veya 'sadece tweet attığı için sınır dışı ediyorsunuz' diyebilecek bize atfıkabil bir cürüm yoktur..

-Attığı Tweet'ler sebebiyle bir işlem yapılıp yapılmadığını bilmiyorum.

-Tweet, anayasal olarak suç sayılıyorsa herkes için geçerli olan bir husustur.

-(Paralel yapı soruşturma iddiaları) Paralel yapı, paralel devlet soruşturması gibi bir durum mevcut değildir..

-(Paris cinayetleri) Paris cinayetleriyle ilgili Der Spiegel'in MİT hakkında yayınladığı belge düzmece.

-(Ses kayıtlarıyla ortaya çıkan havuz medya iddiaları) Dinlemelerin ifşa edilmesi hukuka uygun değil, kanun nazarında delil kabul edilmiyor.

-(HSYK'nın yapısı) HSYK'nın niçin toplanmadığını bilmiyorum. Anayasa değişiliği olmazsa HSYK kanunu değişir..

-(Mavi Marmara tazminat) İsrail ile Mavi Marmara konusunda henüz bir anlaşma imzalamadık.

<< Önceki Haber Arınç'ın sınır dışı açıklamasına, Zeynalov'dan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER