İşte Erdoğan'ın Köşk'teki yeni yetkileri

Erdoğan'ın 28 Ağustos'ta yemin etmesiyle başlayacak Cumhurbaşkanlığı sürecinde, yeni yetkileri de devreye girecek.

İşte Erdoğan'ın Köşk'teki yeni yetkileri

12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanacağı yetkileri tartışma konusu oldu.Başbakanı atama, gerek gördüğünde TBMM'yi toplama yetkisi olan Erdoğan, Anayasa'dan kaynaklanan yetkilerine göre Türkiye'nin en önemli kurumlarına üye atayacak.

BAŞBAKAN'I ATAYACAK

5 yıllığına Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, "devletin başı" sıfatıyla yasama, yürütme ve yargıyla ilgili yetkiler kullanabilecek. Başbakanı atama ve istifasını kabul etme yetkisini kullanacak. 27 Ağustos'ta seçilecek AKP Genel Başkanı'nı, hükümeti kurmakla görevlendirecek. Başbakan'ın teklifi üzerine bakanları atama ve görevlerine son verme yetkisi bulunacak. TBMM'yi gerektiğinde toplantıya çağırabilecek kanunları yayımlamak veya tekrar görüşülmek üzere veto ederek TBMM'ye gönderme yetkisi olacak.Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek veya toplantıya çağıracak.

KABİNEYE BAŞKANLIK EDECEK?

Erdoğan, bu yetkiyi ayda bir defa kullanacağını açıklamıştı. Ancak Anayasa'ya göre Bakanlar Kurulu TBMM'ye karşı sorumlu. Söz konusu yetki "Parlamenter hükûmet sistemlerinde Bakanlar Kurulu Parlamento'ya karşı sorumludur. Bu sorumluluğun gerçekleşmesi aracı güvenoyudur" ifadeleriyle yer buluyor. Bakanlar Kurulu'nu yeni belirlenen Başbakan ile birlikte Erdoğan hazırlayacak ve onaylayacak.

Başkomutan olacak

TBMM adı­na TSK'nın baş­ko­mu­tan­lı­ğı­nı tem­sil ede­cek. 30 Ağus­tos Za­fer Bay­ra­mı'nda da or­du adı­na kut­la­ma­la­rı ka­bul ede­cek. Her yıl ya­yın­la­nan YAŞ ka­rar­la­rı­nı onay­la­yıp onay­la­ma­ma yet­ki­si­ni de kul­la­na­cak. Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı'nı ata­mak, MGK'yı top­lan­tı­ya ça­ğı­ra­rak baş­kan­lık et­mek de Er­do­ğan'ın yet­ki­le­ri ara­sın­da ola­cak.

Geniş atama yetkileri

Sü­rek­li has­ta­lık, sa­kat­lık, ko­ca­ma se­bep­ler­le, be­lir­li ki­şi­le­rin ce­za­la­rı­nı ha­fif­let­me ve­ya kal­dır­ma yet­ki­si ola­cak. Dev­le­tin Ge­nel­kur­may, MİT, Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü gi­bi kri­tik ku­rum­la­rı­nın ya­nı sı­ra ka­mu ku­rum­la­rın­da­ki bü­tün ata­ma­lar­da üç­lü ve iki­li ka­rar­na­me­ler­le son onay Cum­hur­baş­ka­nı'nda ola­cak.

Yüksek yargıda atama yetkisi

Anayasa Mahkemesi'nin 17 üyesinin 14'ünü Cumhurbaşkanı atıyor. Görev süresi dolanların yerine Cumhurbaşkanı bu seçimini, 3'ü Yargıtay'dan, 2'si Danıştay'dan, 2'si Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden, 3'ü YÖK'ten, 4'ü üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçiyor. Cumhurbaşkanı Yargıtay'a üye seçmiyor. Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Genel Kurulu'nun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği 5'er aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 4  yıl için seçiliyor.

Danıştay’a 40 üye

Bugün'ün haberine göre, 160 üye­si bu­lu­nan Da­nış­tay'a Cum­hur­baş­ka­nı ta­ra­fın­dan 40 üye ata­nı­yor. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan bu yıl bit­me­den Da­nış­tay'a 7-8 üye  ata­ya­cak. Ha­kim­ler ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu'nun 22 üye­si­nin 4'ünü Cum­hur­baş­ka­nı atı­yor. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, ekim ayın­da­ki se­çim­ler­de 4 üye ata­ya­cak.

<< Önceki Haber İşte Erdoğan'ın Köşk'teki yeni yetkileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER