Yüz yüze görüşmesinde Erdoğan'ı açık açık uyarmış!

Türkiye’de temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde dört bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getirdi.

Yüz yüze görüşmesinde Erdoğan'ı açık açık uyarmış!

Yolsuzluk, demokrasiler için çok ciddi bir tehdit.” uyarısında bulundu,  “Önemli olan yolsuzlukla mücadele konusunda beraber neler yapabileceğimiz.” dedi. Konsey bünyesinde kurulan Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun tavsiyelerinin uygulanmasını istedi. Anayasa Mahkemesi’nin bağımsız yapısının sürdürülmesinin gerektiğini de vurguladı.

Resmi ziyaret için Ankara’ya gelen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Jagland dün de geleneksel konferans için buluşan Türk büyükelçilere hitap etti. Norveçli siyasetçi, temaslarını CNNTürk’e değerlendirdi.

Haklarında ciddi yolsuzluk iddiaları bulunan dört eski bakan hakkında çıkan Meclis Soruşturma Komisyonu kararını değerlendiren Jagland, bunu Erdoğan ile görüşmesinde gündeme getirdiğini açıkladı. Thorbjorn Jagland şöyle konuştu: “Yolsuzluk, demokrasiler için çok ciddi bir tehdit. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yolsuzlukla mücadele konusunu görüştüm. Muhalefet ve insan hakları örgütlerinin de görüşlerini aldım. Büyük resmi anlamaya çalıştım. Önemli olan, yolsuzlukla mücadele konusunda beraber neler yapabileceğimiz. GRECO’nun önemli tavsiyeleri var bu konuda. Erdoğan’a onları hatırlattım. ‘Onlar uygulanmalı’ dedim.”

Üyelerini eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atamasına rağmen iktidarın hedef aldığı Yüksek Mahkeme konusunda ise Jagland, “Anayasa Mahkemesi, bağımsız bir kurum. Bunu devam ettirmesi önemli. Yargı reformuna devam edilmeli.” diye konuştu.

GRECO, daha geçtiğimiz ay açıkladığı raporda 2012’den bu yana “yolsuzlukla mücadele” konusunda Türkiye’nin yeni somut adım atmadığını belirterek “Türkiye yolsuzlukla mücadelede yetersiz.” uyarısı yapmıştı.
GRECO üyesi ülkelerin 8-12 Aralık 2014’teki 66. Genel Kurul toplantısında, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele konusundaki tavsiyelere uymaması ‘küresel ölçekte yetersiz’ ifadesiyle kayda geçirilmişti.

Avrupa Konseyi bünyesinde 1999’da kurulan Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile birlikte Konsey’in en prestijli uluslararası organizasyonu olarak kabul ediliyor. GRECO’ya Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin yanı sıra ABD de üye.

Özgürlükler korunmalı


Jagland’ın iki günlük ziyareti hakkında Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin Konsey’le işbirliğini artırma planı ve bütçeye yapacağı “büyük” katkıdan sitayişle bahsedildi. Açıklamada Jagland’ın Türkiye’de basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının temini ve yolsuzlukla mücadele için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) uygulanmasını tavsiye ettiği belirtildi. Genel Sekreter’den iktibasla şu ifadelere yer verildi: “Bağımsız demokratik kurumlar ifade ve toplanma özgürlüğü ile adil yargılanma hakkı da dâhil olmak üzere temel özgürlüklerin korunması için hayati önemdedir.”
<< Önceki Haber Yüz yüze görüşmesinde Erdoğan'ı açık açık uyarmış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER