Polonya'dan yasal düzenlemeyi eleştiren Almanya'nın Varşova Büyükelçisi'ne davet


Polonya'da tek başına iktidar olan Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PİS) medya ve anayasa mahkemesine yönelik yasal düzenlemelerini sert bir dille eleştiren Almanya'nın Varşova Büyükelçisi Rolf Nikel'in Dışişleri Bakanlığı'na davet edildiği açıklandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada büyükelçinin "Alman siyasetçilerin Polonya karşıtı söylemlerinden" dolayı bakanlığa görüşme için davet edildiği ifade edildi.

Almanya Büyükelçiliği'nin Alman basınına yaptığı açıklamada davetin "formel bir davet olmadığı, elçinin istişare için çağrıldığı" ifade edildi. Medyada hükümet kontrolünü artıran yasayı sert bir dille eleştiren Alman siyasetçilere cevap veren Savunma Bakanı Antoni Macierewicz'den "Almanya'dan demokrasi ve özgürlük dersi almaya ihtiyacımız yok." açıklaması geldi. TV Trwam televizyonuna konuşan Macierewicz, yasaları eleştiren ülkeleri bağımsızlıklarına müdahale etmekle suçlarken "programımızı uygulamaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

Almanya'daki iktidar partisi CDU-CSU Meclis Grup Başkanı Kauder, önceki gün bazı temel değerlerin Avrupa'da ihlal edilemeyeceğinin Varşova tarafından bilinmesi gerektiğini söylemişti. Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) meclisten geçirdiği ve son olarak Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın da onayladığı tartışmalı yasayla, devlet radyo ve televizyonlarındaki üst düzey yöneticileri atama ve işten el çektirme yetkisi maliye bakanına verildi. Muhafazakâr hükümet, medya paketinden önce de anayasa mahkemesinin hükümet ve meclis üzerindeki denetim yetkilerini kısıtlayan bir yasayı meclisten geçirmişti. Geçen ay söz konusu yasal değişiklikleri on binlerce kişilik gösterilerle protesto eden Polonya muhalefeti ise dün bir kez daha sokaklara dökülerek düzenlemelerin iptal edilmesini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Polonya'dan yasal düzenlemeyi eleştiren Almanya'nın Varşova... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER