Portekiz'de 40 yıl sonra sol iktidar ihtimali


Portekiz'de 4 Kasım'da yapılan seçimlerin ardından koalisyon pazarlıkları sürüyor. Merkez sağ koalisyon yüzde 36,8 oranında oyla birinci çıkmasına karşın hükümeti tek başına çıkacak çoğunluğu sağlayamamıştı. Yüzde 32,3 oyla ikinci çıkan Sosyalist Parti lideri ise diğer sol partilerle hükümet kurabileceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'dan görevi kendisine vermesini istedi. Fakat seçimden birinci çıkması sebebiyle cumhurbaşkanının görevi merkez sağ koalisyon lideri ve Başbakan Pedro Passos Coelho'ya vermesi bekleniyor.

SOL PARTİLER: VAKİT KAYBEDİLMESİN, GÖREV BİZE VERİLSİN

Henüz partiler arasında imzalanmış bir anlaşma olmamasına rağmen, ana muhalefet lideri Costa, sol görüşlü bir hükümet kurmak için Komünist Parti ve Yeşiller'in oluşturduğu ittifak ve Sol Blok'la anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Dün cumhurbaşkanıyla görüşmeye giden Costa ve Sol Blok lideri Catarina Martins, Passos Coelho ile vakit kaybetmemesini, çünkü sol partilerin istikrarlı bir şekilde 4 yıllık yönetimi garanti eden çözümü sağlayacak şartlara sahip olduklarını söyledi.

40 YIL SONRA SOL İKTİDAR OLABİLİR

Cumhurbaşkanıyla 40 dakikalık görüşmesinden sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Costa, "Mecliste istikrarı sağlayacak çoğunluğa ulaşacak ve Portekizlilerin arzularına saygı duyan çözüm paketimizi Cumhurbaşkanının ellerine bıraktım." şeklinde konuştu. Sol partilerin kurduğu koalisyonun yönetime gelmesi halinde, 1976'dan beri ilk defa sol bir koalisyon hükümeti işbaşına gelmiş olacak.iktidar-ihtimali-1910805.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Portekiz'de 40 yıl sonra sol iktidar ihtimali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER