Prof.Dr. Hakyemez: Türkiye'nin bir anayasa sorunu var

Prof.Dr. Hakyemez: Türkiye'nin bir anayasa sorunu var

Artvin Çoruh Üniversitesi 2015-2016 eğitim öğretim yılı açılışı vesilesile düzenlen programa Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez'in 'Anayasa sorunu' konulu kısa dersi damga vurdu. Hakyemez, "İnsanlar bazen kasıtlı bazen de fark etmeden insanların haklarını gasp edebilirler. Ellerinden alabilirler. Burada bu zorunlu mekanizmayı insanların haklarıyla birlikte sınırlandırmamız gerekiyor. Anayasa bunu sağladığı ölçüde muteberdir. Bu noktada bizim anayasacılık tarihimizde sorunlarımızın olduğu söylemek mümkün." dedi.

Artvin Çoruh Üniversitesi 2015-2016 eğitim öğretim yılı açılışı Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törenle başladı. Açılış programına Artvin Vali Vekili Önder Coşğun, Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla, İl Garnizon Komutanı Uğurcan Gencay, Belediye Başkan Vekili Erkan Yazan, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, İl Jandarma Komutanı Osman Kılıç, İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Prof. Dr. Abdulkuddüs Bingöl, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, diğer kamu kurum kuruluş müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, üniversitenin akademik personeli ve öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Artvin Çoruh Üniversitesi(AÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman yaptı. Son günlerde yaşanan terör olaylarını kınayarak konuşmaya başlayan Rektör Duman, "Onurlu bir barış için, her türlü ayırımcılığa karşı çıkmak, eşitlik ve eşit haklar temelinde barışı desteklemek hepimizin başlıca görevi olmalıdır.
Yalnızca ülkemizi değil, bölgemizi de etkisi altına alan terör ve iç savaşların en önemli kaynağının başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin modern kapitalist dönem süresince, bilim ve teknolojiyi kötücül amaçla kullanarak, insanların bedenlerini, kaynaklarını ve kişiliklerini sömürmesi, vatanlarını bölmesi, parçalaması, hayat tarzlarına, etnik ve dinsel kimliklerine saygısızlık yapmaları sonucunda ortaya çıkan gerilimler olduğu unutulmamalıdır." dedi.

Çeşitli konuşmaların yapıldığı programda misafir konuşmacı Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez'in anayasa hakkındaki konuşmasını katılımcılar ilgiyle dinledi. Hakyemez 'Türkiye'nin Anayasa Sorunu'nu ele aldığı konuşmada "Türkiye'nin bir anayasa sorunu var. Bunda 1982 Anayasası'nın bir askeri darbe sonrasında yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. Bunu söylerken 1982 Anayasası'nda ki her şeyin kötü olduğunu, her şeyin atılması gerektiğini de söylemek istemiyorum. Türkiye'nin anayasa ile iyi bir birikimi de var ama ciddi sıkıntılarımız da var." dedi.

Toplumsal yaşamda devletin zorunlu bir mekanizma olduğunu ifade Hakyemez, "Bu devlette insanlar tarafından idare ediliyor. Bu idare şekilleri değişiklik gösterebilir ama neticede yönetimi gerçekleştiren insandır. İnsanlar bazen kasıtlı bazen de fark etmeden insanların haklarını gasp edebilirler. Ellerinden alabilirler. Burada bu zorunlu mekanizmayı insanların haklarıyla birlikte sınırlandırmamız gerekiyor. Anayasa bunu sağladığı ölçüde muteberdir. Bu noktada bizim anayasacılık tarihimizde sorunlarımızın olduğu söylemek mümkün" ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü öğretim elemanları tarafından hazırlanan sergi gezildi. CİHAN
<< Önceki Haber Prof.Dr. Hakyemez: Türkiye'nin bir anayasa sorunu var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER