Ravelli Gömlekleri'nin sahibine tahliye


Arkadaşını bıçaklayarak öldüren ve 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Ravelli gömleklerinin sahibi Ahmet Tayan'ın cinayetten cezalandırılmasını isteyen Yargıtay, kararı bozdu. Yargıtay kararına uyan ve önce müebbet hapis cezası veren mahkeme, cezayı tahrikten 16 yıla, iyi halden de 13 yıl 4 aya indirdi. İki katı cezaya çarptırılan Tayan, temyiz aşamasının alacağı zamanın mağduriyete sebebiyet vermemesi gerekçesiyle tahliye edildi.

Harem sahil yolu Selimiye Su Ürünleri Kooperatifi barınağında 14 Temmuz 2012'de meydana gelen olayda, Ravelli Gömlekleri'nin sahibi iş adamı Ahmet Tayan, Ersin Fatih Pekcan'ı bıçaklayarak öldürdü. Tayan, teknesinin bakımını yaptırdığı ve aynı kooperatifin üyesi olan Pekcan'ı kendisine saldırdığı gerekçesiyle masanın üzerinde bulunan çakıyla öldürdüğünü savunmuştu. Daha önce de, kooperatifte kumar oynamak isteyen Pekcan'a izin vermediği için kendisiyle tartıştığını iddia eden Tayan, olay yerinden firar ettikten 8 gün sonra avukatı ile birlikte emniyete teslim oldu.

Tayan Anadolu Adalet Sarayı 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamasında, firarı sırasında karakolu aradığını ve yanında 3000 kişi çalıştığı için karakoldan daha sonra teslim olmak için izin istediğini söyledi. Tayan kendini, "Gelir gelmez, 'buranın kralı sen misin?' diyerek saldırdı. Yumruğu yediğimde öleceğimi sandım. Masada karpuz kestiğimiz çakı vardı. Ne yaptığımı bilmiyorum bile. Ben de ölebilirdim." şeklinde savundu.

Yargılama esnasında mahkeme, olayda kasten öldürme suçunun değil, 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçunun oluştuğunu belirterek sanığa 14 yıl hapis cezası verdi. Sanığın suçu, ölenden kaynaklanan haksız tahrik altında işlediğine de kanaat getiren mahkeme, cezayı yarı oranında indirerek Tayan'ı 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Karardan sonra dosya Yargıtay'a gönderildi. Tahliyesine 3 yıl kalan Tayan'a kötü haber, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nden geldi. Yargıtay, mahkemenin kanaatle verdiği ve 'suçun işleniş şekli, hedef alınan bölge, yaralamanın niteliği ve kastın yoğunluğu' gerekçeleriyle, 'ağırlaşmış yaralamadan' verilen cezada yanılgıya düşüldüğüne dikkat çekti. Yargıtay kasten öldürme suçundan cezalandırılması gereken sanığa yarı oranında haksız tahrik indirimi uygulanmasının da adaletli olmadığına kanaat getirirken, indirimin asgari hadden uygulanmasını istedi.

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlayan yargılamada, halen Kocaeli Cezaevi'nde bulunan tutuklu sanık Tayan, SEGBİS sistemiyle ifade verdi. Tayan ifadesinde mahkemenin 7 yıllık kararında direnmesini istedi. Mahkeme Heyeti, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak Tayan'a, 'Kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, bu cezayı haksız tahrikten önce 16 yıla, ardından da iyi halden 13 yıl 4 aya indirdi. Bu kararla da yetinmeyen Mahkeme Heyeti, Tayan'ın, tutuklulukta geçirmiş olduğu süre ve temyiz aşamasının alacağı zamanı dikkate alarak, ileride mağduriyete neden olmaması için tahliyesine karar verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Ravelli Gömlekleri'nin sahibine tahliye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER