Rektör Solak: 'Üniversiteyi bitirdim devlet hemen iş vermiyor' anlayışı yanlış


Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Avrupa'da hiç bir devletin üniversiteden mezun olana hemen iş vermediğini söyledi.

AKÜ Rektörü Solak, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Rahmiye-Sare Palalı Teknik Koleji tarafından düzenlenen 'kariyer günleri' etkinliğine katılarak öğrencilerle sohbet etti. Solak, Türkiye'de pek çok üniversite mezununun işsiz olmasını nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soru üzerine, üniversite mezunu olmanın kamu sektöründe çalışma garantisi olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Solak, "Üniversite demek yüksek öğretim alma dönemi demektir. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezununa mezun olduğu anda işveren hiçbir devlet yok. Her düzeyde eğitim almak anayasal bir haktır. Dolayısıyla devlet de bu hakkı vermek için lise açıyor, meslek lisesi açıyor, üniversite açıyor. Şu anda Türk üniversitelerinde 5,5 milyon öğrenci okuyor. Bu sayı Avrupa'daki pek çok ülkeden daha büyüktür." dedi.

Rektör Solak, Türkiye'de fakültelerden yılda ortalama bir milyon mezun olduğunu ifade ederek, bu kadar mezuna hiçbir devletin iş veremeyeceğini kaydetti. Solak, "Devlet kendi içinde açacağı alanlara alım yapar. Hali hazırda çalışanlar da var. Bürokraside ne kadar kişi var bilmiyorum ama devlet her yeni açılan liseye, ilköğretime, fakülteye ya da hastaneye personel alıyor. Hepsine açma şansı yok." diye konuştu.

"HER YIL BİR MİLYON MEZUN VAR"

"Efendim ben üniversiteyi bitirdim ama devlet bana hemen iş vermiyor" şeklinde Türkiye genelinde bir yanlış anlaşılma olduğuna dikkat çeken Solak, sözlerini şöyle sürdürdü: "5,5 milyona nasıl iş verecek? Sürekli bir eğitim de var. 5,5 milyon artıp 6 milyon olacak. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde mezun olana iş yok. Hangi meslek dalında aldığınız eğitimi bitirseniz bitirin sonrasında alanınızda eğitimin uygulamasının görüldüğü yere gidiyorsunuz. Doktorsanız 2 yıl hastanede çalıştırıyorlar. Sonrasında kadro ihtiyacı ne kadarsa o kadarını bir sınavdan kazandırıp gönderiyorlar. Mühendis ve öğretmenler için de durum benzer. Bazen halkımızı yanlış yönlendiriyorlar. Ben mezun oldum, devlet bana ertesi gün iş versin. Böyle bir ülke yok. Böyle bir model yok."

Güney Kore'de halkın neredeyse yüzde 75'inin üniversite mezunu olduğunu belirten Solak, nüfuslarının Türkiye'den az olmasına rağmen, çoğunun özel sektörde kendi işini yaptığını, patent sayısı en fazla çıkan ülke olduğunu anlattı. Solak, üniversite okumanın illa kamu sektöründe çalışmak anlamına gelmediğini ifade ederek, üniversite mezunu olmanın meslek sahibi olmak demek olduğunu, insanların mesleklerinde iyi olursa özel de iş yada kendi işini kurabileceklerini dile getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Rektör Solak: 'Üniversiteyi bitirdim devlet hemen iş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER