Renzi: Türkiye'ye mali yardıma karşı değiliz


Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile mülteci krizini Berlin'de ele aldı. AB'nın mülteci desteği olarak, Türkiye'ye yapacağı 3 milyar Euro'luk yardımın İtalya tarafından engellenmesi Berlin ve Roma arasında gerginliğe sebep olmuştu. Renzi, bu yardıma prensipte karşı olmadıklarını fakat AB Komisyonu'nun bazı meseleleri netleştirmesi gerektiğini ifade etti.

İkili görüşme sonrası bir saat gecikmeli olarak basın toplantısı düzenleyen Merkel ve Renzi, mülteci krizindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Sözlerine İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin ülkesi için gerçekleştirdiği reformlardan övgüyle bahsederek başlayan Merkel, Renzi'ye devam eden reform sürecinde başarılı olmasını dilediğini söyledi. Merkel, Renzi ile mülteci konusunda aynı düşünceleri paylaştıklarını dile getirerek, AB'ye yasa dışı yollardan yapılan mülteci girişlerinin engellenip yasalara uygun girişlerin mümkün getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Merkel ayrıca AB olarak toplu halde alınan karalara herkesin uyması gerektiğini de dile getirdi. Başbakan Merkel, İtalya ile yapmayı planladıkları ekonomi konferansının bu sene içerisinde gerçekleşebileceğinin sinyalini verdi.

Merkel, AB-Türkiye Ortak Eylem Planı'nın uygulanması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Merkel, buna 3 milyar Euro'luk kaynağın da dahil olduğunu ifade etti.

Angela Merkel, mülteci krizinin kontrol altına alınması için Ortak Eylem Planı'nın hızla uygulamaya geçmesini istedi.

"SCHENGEN KALDIRILIRSA AB DE ORTADAN KALKAR"

İtalya Başbakanı Matteo Renzi yaptığı açıklamada, "Ayrı düşüncelerimiz olsa bile AB çerçevesinde her zaman ortak bir çözüm buluruz." dedi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi AB'nin Türkiye'ye vereceği para yardımına karşı olmadıklarını söyledi. Renzi AB Komisyonu'na sordukları sorularının cevabını beklediklerine dikkat çekerek, "Sorularımız cevap bulduktan sonra herkese maddi yardım yapabiliriz." dedi.

Schengen anlaşmasının iptali tartışmalarını değerlendiren Renzi, "AB Schengen'i kaldırdığı vakit kendisini ortadan kaldırır." ifadelerini kullandı. İtalya'nın Almanya ve AB ile aynı idealleri ve stratejileri takip ettiğini dile getiren Renzi, "Almanya ile güçlü tarihi ve ekonomik bağlarımızın güçlenerek devam etmesini istiyorum." dedi. Renzi son olarak ise İtalya'nın AB kurucu ülkelerinden olduğunu hatırlattı.

Önümüzdeki yıl Almanya G20 zirvesine ev sahipliği yapacak. 2017 G7 zirvesi ise İtalya'da gerçekleştirilecek.

İtalya, Türkiye'ye aktarılacak 3 milyar Euro'nun tamamının AB fonlarından karşılanmasını istiyordu. AB Komisyonu ise kendilerinin 1 milyar Euro ayırabileceğini, kalan kısmın üye ülkeler tarafından karşılanması gerektiğini belirtiyordu. CİHAN
<< Önceki Haber Renzi: Türkiye'ye mali yardıma karşı değiliz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER