Rize Emniyeti'nde 1 polis ve 7 öğretmene demir çubukla işkence!

7 Öğretmen 1 Polis ağır işkence altında Y.E., M.K., Ö.Ü., A.V., Ö.B., N.K. Ş.Y. adlı öğretmenler ve S.C. adlı polis Rize'de demir çubuklarla işkence görüyor.

SHABER3.COM

7 Öğretmen 1 Polis ağır işkence altında

Geçen hafta Rize Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) ve Kaçakçılık ve Organize Suçlar (KOM) Şube Müdürlüklerinde görevli polisler tarafından gözaltına alınan Y.E., M.K., Ö.Ü., A.V., Ö.B., N.K. Ş.Y. adlı öğretmenler ve S.C. adlı polise ağır işkenceler yapıldı.

Nezarethanede itirafçı olmaları için baskı eve ağır işkence gören gözaltındaki 8 isme 90'lardaki ve 12 Eylül'deki işkence yöntemleri uygulandı. 

GÖZALTINDA FALAKA

Gözaltındaki Y.E. isimli öğretmenin falakaya yatırıldığı, A.V. isimli öğretmenin ise demir çubukla kafası dahil vücudunun pekçok yerinin darp edildiği öğrenildi. 

Ö.Ü. isimli öğretminin parmakları ters çevrilerek uzun süre tutulduğu, parmaklarını tutan bağların aşırı gerilmesi nedeniyle ellerini günler boyu hareket ettiremediği öğrenildi. Yine aynı öğretmenin kafasının kalorifer peteğine vurulduğu da belirtiliyor.

S.C. isimli meslekten ihraç edilen polisin ise kendi melektaşları tarafından özellikle aşağılanmaya maruz bırakıldığı, yere yatırılıp kafasının üzerine ayakabıyla basılarak sorgulandığı ifade ediliyor.

MAĞDURLARIN GÖZLERİNE BANDAJ ÇEKTİLER

OHAL sebebiyle kendilerine hesap sorulmayacağını düşünen işkenceci polisler yine de tedbirli davranarak mağdurların kendilerini görmemesi için işkenceye başlamadan önce gözlerine bandaj çektiler.

CEZAEVİNDE VE MAHKEMEDE DE İŞKENCE SÜRÜYOR

Gözaltı sürecinde ağır işkenceye maruz kalan mağdurlara cezaevinde de işkenceler devam ediyor. Tek kişilik hücrelere alınan mağdurlar kendilerine isnat edilen ve delili olmayan suçlamaları kabul edip isim vermeye zorlanıyor.

HAKİM İŞKENCEYİ ANLATTIRMIYOR

Mağdurların tutuklamaya sevk sırasında çıkartıldıkları Sulh Ceza Hakimliği'nde ise işkenceyi anlatma çabaları ve tutanaklara geçirilmesi yönündeki istekleri hakim tarafından engelleniyor.

EMNİYET MÜDÜRÜ VE VALİNİN TALİMATIYLA

İşkenceli sorgu yöntemlerinin kullanılmasının önünü açan ise Rize Valisi Erdoğan Bektaş ve Rize Emniyet Müdrü Sadettin Aksoy. İşkence için özel sorgu birimi kuran Sadettin Aksoy, işkenceci personele her türlü kolaylığı sağlıyor. 

İŞKENCE SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI YOK

2013 yılında TBMM Genel Kurulu'nda, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaşmıştı. Bu yasa ile İşkence suçlarında zaman aşımı kaldırıldı.

Dolayısıyla Rize Emniyet Müdürlüğündeki işkenceci amir ve memur tüm görevliler aradan yıllar geçse bile işkence konusunda yargılanabilecekler İşkencede fail kamu görevlisi hakkında 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmediliyor.
<< Önceki Haber Rize Emniyeti'nde 1 polis ve 7 öğretmene demir çubukla... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER