Romanya yolsuzluklarla mücadeleyi beş kat artırdı


Romanya Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu (DNA) bugün 2015 yılı raporunu Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ve Başbakan Dacian Cioloş'un hazır bulunduğu toplantıda kamuoyu ile paylaştı. Sunulan raporda 2013 yılından bu yana DNA'nın en çok soruşturmayı bu yıl açtığı belirtildi.

Romanya'nın en güçlü kurumlarından olan Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu (DNA) Başkanı Laura Codru?a Kovesi 2015 yılı raporunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in de katılımı ile gerçekleştirilen sunumda Romanya'nın son yıllarda yolsuzluklara karşı verdiği mücadeledeki artış gözler önüne serildi. DNA raporlarına göre 2015 yılında eski başbakan, beş eski bakan, politikacı, iş adamı ve bu kişilerle yakın ilişki içinde olan üçüncü şahıslar yolsuzluk şüphesiyle soruşturma geçirdi.

DNA 2015 yılında bin 250 soruşturma gerçekleştirdi. DNA Başkanı Laura Codru?a Kovesi 2015 yılı içinde yaklaşık 500 devlet görevlisi hakkında yolsuzluk soruşturması açıldığı bildirdi. Bir önceki seneye göre beş kat artışın olduğu belirten Kovesi soruşturmalarda bu sene eski Başbakan Victor Ponta da dahil olmak üzere 5 eski bakan, 21 milletvekili, 100 belediye başkanı, hakkında yolsuzluk soruşturmalarının açıldığını açıkladı. 2015 yılında açılan soruşturmalarda yaklaşık 430 milyon Euro'nun rüşvet ve yolsuzluklarda elde edildiğini, soruşturmalar sonrasında bu sene yaklaşık 200 milyon Euro'nun devlete geri kazandırıldığı açıklandı.

Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu (DNA), Avrupa Birliği'nin isteğiyle kurulan bir kurum. Romanya'nın Schengen bölgesine girişindeki en önemli engellerden biri olarak gösterilen yolsuzluklar bu kurum tarafından inceleniyor. DNA savcıları, Romanya'da yolsuzlukla alakalı herkesi soruşturma yetkisine sahip. CİHAN
<< Önceki Haber Romanya yolsuzluklarla mücadeleyi beş kat artırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER