Rus Basını: Kazakistan, küresel siyasette yeni trend ülke

Rus Basını: Kazakistan, küresel siyasette yeni trend ülke

Gerek bölgesel gerekse de küresel sorumlar karşısında Kazakistan'ın oynadığı rol, ülkeyi uluslararası arenada yükselen ülke konumuna getirdi. Rusya'da yayın yapan dni.ru internet sitesinde yer alan makalede son dönemlerde yabancı üst düzey yetkililerinin Kazakistan'a yaptıkları ziyaretlerin gerek ekonomik gerekse de siyasi olarak büyük önem arz ettiği belirtildi.

Makalede, Kazakistan'a yapılan üst düzey ziyaretlerin ve Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in üstlendiği görev ve sorumlulukların ülkenin ne kadar stratejik bir ülke olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

Uluslararası politikalarda başkalaşım yaşandığının altının çizildiği yazıda Batı ile Rusya arasında yaşanan problemlerin geçici bir süreç olduğuna ve yaşanan gerilimin sona ereceğine vurgu yapıldı.

Terörün uluslararası bir boyut kazandığının belirtildiği yazıda şu ifadelere yer verildi. "Terör, Orta Asya başta olmak üzere bütün dünyayı tehdit ediyor. Kazakistan terör başta olmak üzere gerek bölgesel gerekse de küresel anlamda yaptığı hamlelerle trend ülke durumunda. Kazakistan, Orta Asya coğrafiyasında stratejik anlamda etkin rölü oynamakta. Başta Amerika olmak üzere, diğer ülke liderlerinin Kazakistan'a yönelik ziyaretleri Kazakistan'ın küresel ekonomide hem coğrafi, hem de ekonomik anlamdaki rolünü pekiştirdi." ifadelerine yer verildi.

KAZAKİSTAN BÖLGE EKONOMİSİNİN MERKEZİ

Makalede, Orta Asya coğrafyasında Kazakistan'ın önemine atıfta bulunularak ülkenin ekonominin merkezi olduğuna değinildi.
Astana'nın rolünün son dönemlerde Moskova ile kıyaslanır duruma geldiği belirtilirken ABD başta olmak üzere Batı ile Rusya'nın ilişkilerinde Kazakistan'ın arabuluculuk anlamında etkin röl oynamakta olduğunun altı çizildi. Bu durumun Moskova için de yeni bir kazanım olduğuna vurgu yapılan makalede Kazak Lider Nazarbayev'in stratejik hamlelerinin son derece yerinde olduğu anlatıldı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, son dönemde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile başkent Astana'da görüştükten sonra İngiltere ve Fransa'yı ziyaret etmiş bu ziyaretlerde Astana'nın Avrupa ve Avrasya arasında bir köprü görevi gördüğünün altını çizmişti.
Cumhurbaşkanı Nazarbayev, daha sonra başkent Astana'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ardından Japonya Başbakanı Shinzo Abe'yi kabul etmiş son olarak da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ghani ile yine Astana'da bir araya gelmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Rus Basını: Kazakistan, küresel siyasette yeni trend ülke Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER