Rus diplomattan Türkiye'deki Rus vatandaşlarının hakları ihlal ediliyor iddiası


Rus Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü Komiseri Konstantin Dolgov, Türkiye'nin Rus vatandaşlarının hakları ve özgürlükleri açısından dünyadaki en olumsuz ülkelerden biri olduğunu iddia etti. Rus TASS ajansına konuşan Dolgov, "Rus vatandaşlarının yasal çıkarları, özgürlükleri ve haklarının korunması açısından Türkiye dünyadaki en olumsuz ülkelerden biri." dedi. Rus yetkili, Türkiye'deki Rus temsilciliklerine Rus vatandaşları tarafından "her yıl ortalama en az bin şikayet geldiğini" aktardı.

Rus ajansına yaptığı değerlendirmede bu şikayetlerden örnekler veren Dolgov, "Bunlar genelde farklı Türk şirketlerinin ve kuruluşların (sigorta, emlak, bankacılık vs.) dolandırıcılık veya suistimalinden, polisler (Rus vatandaşlarının hukuksuzca tutuklanması, kabul edilemez şartlarda alıkonulması gibi) ve mahkemeler (özellikle Rus-Türk evliliğinden doğmuş çocuklar için açılan davalarda) gibi devlet kurumlarının temelsiz ve yanlı tutumlarından kaynaklanıyor." iddiasında bulundu.

Türk tarafının sistematik olarak Rus temsilciliklerini Rusların tutuklanması veya diğer özgürlük ihlalleri konusunda zamanında bilgilendirme sorumluluğunu üstelik talep olmasına rağmen ihmal ettiğini öne süren Rus Komiser, "Bu açık bir şekilde Viyana Konvansiyonu'nun 1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri'ne Dair 36. Maddesi'nin ve 1988 tarihli ikili konsolosluk anlaşmasının (5 gün içinde bilgilendirilme yapılmasını zorunlu kılar) ihlalidir." dedi.

Rus yetkili, "Ankara'dan Türkiye'deki Rus vatandaşlarının haklarına ve özgürlüklerine saygı göstermesini talep ediyoruz. Bu yönde aktif siyasi ve diplomatik çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Rus diplomattan Türkiye'deki Rus vatandaşlarının hakları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER