Rus satranç ustası: Erdoğan ismimi açıklarsa mahkemeye veririm


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isim vermeden IŞİD'le petrol ticareti yapmakla suçladığı Rus işadamı ve Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) eski Başkanı Kirsan İlyumcinov'dan açıklama geldi. İlyumcinov, "İsmimi açıklarsa mahkemeye veririm." dedi.

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Bir de Rusların meşhur satranç ustası var O da bu yarışın içinde, O da petrol tüccarlığı yapıyor" diyerek isim vermeden Kirsan İlyumcinov'un ilişkilerine dikkat çekmişti. Bu açıklamaların ardından İlyumcinov görevinden çekilmişti. İlyumcinov'un görevini bırakması Erdoğan'ın açıklamalarına bağlanmıştı.

Konuyla ilgili İnterfax haber ajansına konuşan Kirsan İlyumcinov, "Petrol ürünleri ile ilgili ne Türkiye'de, ne Arap ve nede Avrupa ülkelerinde hiçbir ticaretim yok. Ayrıca ne ülke yöneticileri nede başka kişilerle hiçbir bağlantım yok." dedi. Erdoğan'ın iddialarına cevap veren İlyumcinov, "Erdoğan kimden bahsediyor anlamış değilim. Kendisi beni ismen tanıyor. Ankara ve İstanbul'da görüştük birkaç defa." diye konuştu.

Açıklamalarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı mahkemeye verip vermeyeceği sorusuna cevap veren İlyumcinov, "Eğer benim ismimi açıklarsa, o zaman şeref ve haysiyetim için mahkemeye veririm." dedi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın, geçen ay itibariyle İlyumcinov'u kara listeye aldığı ortaya çıkmıştı. 1995 yılından bu yana FIDE'in başkanlığını yapan İlyumcinov, FIDE Yönetim Kurulu'yla bir araya geldi. Toplantıda üye ülkeler, söz konusu iddialarla ilgili bilgi almak istedi. Yapılan görüşmelerin ardından İlyumcinov görevinden belirsiz bir süre için çekilmeyi teklif etti. Karar, gelişmeler üzerine Yunanistan'da yapılan olağanüstü FİDE Yönetim Kurulu toplantısından sonra açıklandı. Toplantıya FIDE Asbaşkanı olarak Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay da katıldı.

Açıklamada İlyumcinov 'un ABD tarafından kara listeye alınması nedeniyle böyle bir karar aldığı belirtildi. Açıklamada, es başkanın ABD yaptırımları kaldırıncaya kadar görevden çekileceği bilgisi verilirken, İlyumcinov'un ilk toplantıda gelişmeler hakkında yönetim kuruluna bilgi vereceği ifade edildi. Eski başkan yetki ve görevlerini Yönetim Kurulu'nun onayı ile Yunanistan Satranç Federasyonu Başkanı Georgios Makropoulos'a bıraktı. CİHAN
<< Önceki Haber Rus satranç ustası: Erdoğan ismimi açıklarsa mahkemeye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER