Rusya Enerji Bakanı Novak: 2016 sonunda petrol varil fiyatı 40-50 dolar olur


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, RBK televizyonuna verdiği röportajda 2016 yılına dair tahminlerde bulundu. Novak, "Yıl sonuna doğru petrol varil fiyatında 40-50 dolar rakamlarını göreceğimizi düşünüyorum. Hatta bu yılın ortalarında da olabilir." dedi.

Novak "Şunu anlamamız lazım, bugünkü düşük petrol fiyatları yeterince uzun vadeli olacak." diye ekledi.

Rusya'nın 2016 yılı bütçesinde petrol varil fiyatı 50 dolar olarak baz alınmıştı. Rusya'da diğer bakanlıkların da Ocak ayı sonuna kadar 2016 yılı bütçelerini yüzde 10 azaltan önergeyi Ekonomi Bakanlığı'na sunmaları gerekiyor. Küçültülerek tekrar hesaplanacak olan bütçe 2016 yılının ilk çeyreği sonunda yürürlüğe girecek.

Londra'da ICE borsasında Mart 2016 yılında teslim edilmek üzere Brent tipi ham petrolün bugün vadeli fiyatı varil başına yüzde 3 oranında düşerek 29,8 dolara kadar indi. 13 Ocak 2015 tarihinde Brent tipi petrol, 2004 Nisan ayından bu yana ilk kez 30 doların altına düşmüştü.

"PETROL FİYATI 10 DOLARIN ALTINA DÜŞMEZ"

Petrol fiyatları 10 doların altına düşer mi? Sorusuna ise Novak, "10 dolara kadar düşebilmesi çok düşük bir ihtimal, biz bunu düşünmüyoruz." diye cevap verdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından petrol ihracatının azaltılmasının da düşük bir ihtimal olduğunu hatırlatan Novak, "Bizim bakış açımıza göre böyle bir ihtimal düşük. OPEC ülkelerinin diğer ülkeler olmaksızın bir karar alması zor. Çünkü bugün artık petrol ithalatçısı ülkelerin etkisi daha büyük. Yüksek fiyatlarda üretimleri artırıp dünya pazarında petrol ithalatını azaltıyorlar." yorumunda bulundu.

PETROL FİYATLARI DİBİ GÖRDÜ MÜ?

Varil başına petrol çıkarma maliyetinin 5-15 dolar seviyelerine düşmesi durumunda bunun "kritik" seviye olacağını belirten Bakan, "Çünkü Rusya'nın varil başına petrol çıkarma maliyeti 5-15 dolar. Satış fiyatımız buralara kadar düşerse bütçe olumsuz etkilenir." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya Enerji Bakanı Novak: 2016 sonunda petrol varil fiyatı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER