Rusya Enerji Bakanı: Petrol 50-60 dolar seviyesinde olursa arz fazlası yaşanır


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol üretimini sabit tutarak varil fiyatını 50-60 dolar seviyesinin üstünde tutma gibi bir amaçlarının olmadığını söyledi. Rus bakana göre durum petrol piyasasında "arz fazlasıyla" sonuçlanabilir. Novak, bu durumda petrol fiyatlarının tekrar düşmeye başlayabileceğini dile getirdi.

Rusya Enerji Bakanı Novak, "Marketin kendisini dengelemeye başlayacağını umuyoruz. Fiyatlardaki düşüşe rağmen 2015'teki arz hacmi 2014 rakamlarından çok daha fazlaydı. Eğer arz Ocak ayı seviyesinde tutulursa, bu arzın büyümeyeceği anlamına gelir, ancak talep her ne olursa olsun büyüyecektir. Bu sayede piyasa, kısa vadede arz fazlasından kurtulacaktır." dedi.

Petrol varil fiyatının 100 dolarlık seviyeye dönmesinin mümkün olmadığını söyleyen Novak, "Bugün için fiyatların 2014, 2013, 2012 seviyesine dönemeyeceğini, yani Brent marka petrolün varili için 100 doların üzerine çıkamayacağını düşünüyoruz. Bugün fiyatlar, kaya petrolünün üretim maliyetine ve piyasadaki arzı artıracak projelere bakacak." ifadelerini kullandı.

Rus bakan, petrol üretimini sabitleştirme kararının dünyadaki petrol üretiminin yüzde 73'ünü gerçekleştiren 15 ülke tarafından kabul edildiğini belirtti. Novak, bu kararın, her ne kadar özel şartlar sağlansa da, İran olmadan de etkili olabileceği kaydetti.

Enerji Bakanı, "Şirketler bu girişimi desteklediklerini belirttiler çünkü bu pazar katılımcıları için bir öngörülebilirlik sağlıyor. Durumu izleme konusunda uzlaştık. Girişim hala tartışılıyor. Birçok ülke desteğini açıkladı. OPEC üyesi ve üyesi olmayan ülkelerle Mart ayında görüşmelere devam edeceğiz." diye ekledi.


CİHAN
<< Önceki Haber Rusya Enerji Bakanı: Petrol 50-60 dolar seviyesinde olursa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER