Rusya krizi turizmcileri endişelendirdi: Gelecek karanlık


Sınır ihlali krizinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 'Türkiye'ye gitmeyin çağrısı' ve tur şirketlerin Türkiye satışını durması turizmcileri endişelendirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, gelişmelere bakıldığı zaman tablonun çok kötü olduğunu, geleceğin ise karanlık göründüğünü söyledi. Turizmci ve Delphin Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Cömertoğlu da Türk turizminin ciddi bir yara alacağını kısa vadede de işsizlik anlamında ilk olarak Türkiye'yi vuracağını belirtti.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretini iptal etmesi ve vatandaşlarına Türkiye'ye gitmekten kaçınmaları uyarısı gözleri turizm sektörüne çevirdi. Lavrov'un yanı sıra Rus turizm şirketi Natali Tours'un Türkiye satışlarını durması, Rusya Turizm Sektör Birliği'nin de 'Türkiye'ye tatil turları iptal edilmeli' şeklindeki açıklamaları endişeleri derinleştirdi.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, bugünkü gelişmelere bakıldığı zaman tablonun çok kötü olduğunu ifade etti. Mevcut durumu 'karışık ve karmaşık' olarak değerlendiren Ayık, şunları kaydetti: "Gelecek çok karanlık görünüyor şu an itibariyle. Tek dileğimiz şu bu iki ülke arasındaki ilişkiler çok köklüdür. Uzun yıllar öncesine dayalı ilişki var bu iki ülke arasında. Bu çerçeveden baktığımız zaman bu ilişkilerin bu kadar kolay kopmaması lazım. İlişkilerin bu noktaya gelmemesi lazım. Bizim tek arzu ve dileğimizin tarafların mutedir olarak bu olaya yaklaşıp, bunu bir münferit olay niteliğinde ele alıp en kısa süre içerisinde bu işleri çözmemiz lazım."

Olaylar bu şekilde tırmanmaya devam etmesi durumunda bunu turizme kadar indirmeye bile gerek kalmayacağını vurgulayan Ayık, bu olayın ilişkileri çok ciddi anlamda etkileceğini, hatta kopma noktasına kadar getireceğini savundu. Turizm sadece işin bir boyutu olduğunu dile getiren Ayık, "30 milyar dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyoruz burada. Çok hafife almamız gerek bir konu. Yakın destinasyonların birbirlerine yaptıkları seyehat çok önemli oluyor. Bize de Rusya'dan yapılan seyahetler çok önemli. Bizim komşularımızla çok iyi ilişkiler içerisinde olmamız lazım. Aramızı düzgün tutmamız lazım. Bizim ülkemize gelen 40 milyon civarın bir seyahet var. Burada komşularımızdan gelenlerin sayısı ciddi bir yer tutmakta." ifadelerini kullandı.

'TÜRK TURİZMİ ÇOK CİDDİ BİR YARA ALIR'

Turizmci ve Delphin Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Cömertoğlu da her iki ülkenin bir uzlaşmaya gitmemesi ve bir anlayış içerisinde olmaması durumunda turizm olarak yaşanan olayın boyutunun çok ciddi olacağına işaret etti. "Kemer'deki, Alanya'daki esnaflara, büyük esnaflara gelecek sene Allah kolaylık versin." diyen Cömertoğlu, buradaki esnafın başka işlere yönelmesi gerektiğini söyledi. Geçen sene Rusya'dan gelen turist sayısında düşüş olduğunu anlatan Cömertoğlu, bu yılda ciddi bir sıkıntı yaşanacağını kaydetti. Mevcut durumda Türk turizminin çok ciddi bir yara alacağını anlatan Cömertoğlu, şu değerlendirmede bulundu: "Rusya'nın akıllı bir şekilde düşünmesi lazım. Biz Rusya'dan geçen yıl 25 milyar dolara yakın ithalat yapmışız. Bizim ihracaatımız sadece 5 milyar dolar. Bu işten Rusya ekside çıkar. Biz Rusya'ya tarımsal ve turizm ağırlık ihracaat yaptığımız için kısa vadede ciddi bir işsizlik krizi de yaşarız. Kısa vadede ilk Türkiye'yi işsizlik anlamında vurur. Eğer uçuşlarda yasaklanırsa herkesin sadece arkadaşları gelebilir oda İstanbul aktarmaları gelir. Böyle bir durumda rakam bile konuşacak durumumuz olmaz." CİHAN
<< Önceki Haber Rusya krizi turizmcileri endişelendirdi: Gelecek karanlık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER