Rusya krizine ilginç yorum: Bu bir afettir, acilen afet planı hazırlanmalı


CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizine ilginç bir benzetme yaptı. Budak, yaşanan bu durumu doğal afet gibi görülmesi gerektiğini ve hükümetin sektör için acil olarak afet planı hazırlaması gerektiğini ifade etti.

15. Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 30 ülkeden 650 markanın katılımı ile açıldı. Tarım sektörünü yakından ilgilendiren fuarda Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi damgasını vurdu. Üreticilerin ve sektör temsilcilerinin yüzlerinin asık olması dikkat çekerken CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'ın sözleri ise dikkat çekti.

Antalya için çok önemli bir fuarın açılışının bugün gerçekleştiğini söyleyen Çetin Osman Budak, çok önemli siyasi sıkıntılardan geçilen bir dönemde tarım sektörü mensuplarının yüzlerindeki ifadeleri de gördüğünü söyledi.
Türkiye'nin toplam tarımsal ve hayvansal üretim hacminin 13 milyar dolar civarında olduğunu açıklayan CHP'li vekil Budak, fakat bu ihracatın 1 milyar 200 milyon dolarlık kısmını yaş meyve ve sebzenin oluşturduğunu, bu alanda da Rusya'nın ihracatının yüzde 10 olduğunu açıkladı. Budak, yaş meyve sebze sektörünün 3'te 2'sinin Rusya'ya gittiğini aktarırken Antalya, Mersin ve Adana'da ciddi bir endişe yaşandığını dile getirdi.

'AFET PROGRAMI HAZIRLANMALI'

Türkiye ile Rusya arasındaki soğuk rüzgarlardan dolayı sosyal ve siyasi krize doğru ilerlendiğini anlatan Çetin Osman Budak, bu durumu doğal afet deprem ve sele benzetti. Yaşananlar için devletin afet programı hazırlaması gerektiğini açıklayan Budak, "Geçtiğimiz yıl Rusya'nın krizinden dolayı tarım sektörü inanılmaz bir şekilde aşağı doğru gitmişti. Gelin tarım sektörü temsilcisi arkadaşlar. Antalya ve ülkemiz için son derece önemli olan tarım sektöründe birlikte biz bunları dile getirelim. Sadece bürokrasiye biz işi bırakırsak o iş o kadar yavaş gider ki durumları biliyoruz. Siyasileri ancak biz talep ederek zorlayabiliriz." dedi.

Antalya turizminin yüzde 35'ninde Rus pazarına baktığını hatırlatan Budak, bu alanda da ciddi sıkıntıların olacağını, çok acil desteklerin ve bir afet programı içerisine dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Devletin seçim vaadinde olan sözlerini de hatırlatan Budak, sözlerini şöyle tamamladı: "Acil olarak gübrede, ilaçta KDV'leri kaldıracaklarını, elektrikte sanayi tarifesine dönüştüreceklerini söylemişlerdi. Bu gün bunların yapılması gerekiyor. Geçmişte böyle bir olumsuzluk olmamıştı. Ama bu zorluklar bizi yeni pazarlara götürecek ve zorlayacaktır."

'HOLLANDA, TARIM SEKTÖRÜNDE TÜRK ORTAKLARINA YARDIMCI OLMAK İSTİYOR'

Fuar açılışında konuşan Hollanda Ankara Büyükelçisi C. Van Rij, ülkesinin şirketlerinin de Growtec'te yer aldığını bu şehrin sektörün önemli bir temsilcisi olduğuna inandığını açıkladı. Antalya'da iyi bir iklim ve kaliteli toprağın bulunduğunu vurgulayan Van Rij, "Bu alanların teknoloji ile buluşması çok önemlidir. Bu fuar bize bunları bir araya getirme fırsatı veriyor. Hollandalı girişimcilerin daha fazla ortaklık kurma çabası içinde olduğunu görüyoruz. Çiçek tohum ve bitki açısından Hollanda lider bir ülkedir. Burada lider olmak yenilikçi olmayı da gerektiriyor. Hollanda da akıllı seralar, ışıklandırma, katı atık ve robotla çalışma gibi yenilikler var. Bu zorlu konularda bütün paydaşlarla birlikte beraber olmak Türk ortaklarımıza yardımcı olmak istiyoruz. Daha fazla ekonomik katkıyı elde etmek bizim için en büyük amaç." ifadelerini kullandı.

Fuarı düzenleyen organizatör UBM EMEA Türkiye operasyonlarından sorumlu başkanı Haluk Balcı, tarım sektöründe 30'u aşkın ülkeden 650 firmayı bir araya getirdiklerini ifade etti. Balcı, Growtec'in sektör için 500 milyon dolar iş hacmi oluşturmasını beklediklerini vurguladı.

DOMATES KULELERİ FOTOĞRAF SÜTÜDYOSU OLDU

Antalya Expo Center'de, 35 bin metrekarelik alanda 5 Aralıka kadar açık kalacak fuarda en çok ilgi ise domatesleri kule gibi yapan bölüm oluşturdu. Fuarı ziyaret eden yerli yabancı birçok vatandaş ya bu kuleleri fotoğrafladı ya da kendisi önünde poz verdi. 70 ülkeden ziyaretçi bekleyen fuarı ise bu yıl 80 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya krizine ilginç yorum: Bu bir afettir, acilen afet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER