Rusya'nın peynir savaşı: Ukrayna ve Polonya'dan ithalat durdu


MOSKOVA (CİHAN)- Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, Ukrayna ve Polonya'dan da peynir alımını durdurdu.

Geçen yıl Ukrayna'dan alımı askıya alan Rusya Halk Sağlığı Dairesi Rospotrebnadzor, Polonya'dan gelen peynirde de kurallara uyulmadığı gerekçesi ile ithalatı sonlandırdı.

Rospotrebnadzor'dan yapılan açıklamada, "20 Şubat itibari ile ürünlerin paketlenmesinde Gümrük Birliği teknik düzenlemelere uyulmadığı gerekçesi ile Polonya'dan gelen peynir ve peynir kullanılan gıda ürünlerinin ithalatı durduruldu…" denildi.

Rusya'nın tüketici haklarını koruma sorumluluğu olduğu kaydedilen açıklamada, ithalatı askıya almanın Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile de uyumlu olduğu vurgulandı.

Rusya Ağustos 2014'den bu yana Batılı ülkelerden süt ürünleri, et, tavuk, meyve ve sebze başta olmak üzere gıda alımını bir yıllığına dondurdu.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı'na (DESA) göre, Rusya'nın gıda alımını durdurması nedeni ile Polonya, Baltık ülkeleri ve doğu Avrupa ülkeleri ciddi zarar gördü.

Yaptırımlar ve kriz nedeni ile Rusya'nın zararı 150-200 milyar dolar arasında hesaplanırken, Batılı ülkelerin Rusya ile ticaretten kayıpları 50-100 milyar dolar arasında hesaplanıyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde tarım sektörünün yanı sıra, lojistik şirketleri de ambargo savaşlarından en çok zarar gören sektör olarak değerlendiriyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'nın peynir savaşı: Ukrayna ve Polonya'dan ithalat durdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER