Rusya ve İran, Esed'in, Suriye'de çözümün parçası olmasını istiyor

Rusya ve İran, Esed'in, Suriye'de çözümün parçası olmasını istiyor

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir-Abdullahiyan, Moskova ve Tahran'ın Suriye krizinin çözümü için elinden geleni yapacağını söyledi. İranlı diplomata göre, iki başkent, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in çözümün bir parçası olması konusunda mutabık.

Moskova'da düzenlenen basın toplantısında konuşan İranlı diplomat, "Tahran ve Moskova, Suriye'nin içinde bulunduğu krizden çıkması için tüm potansiyeli değerlendirmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Rusya ve İran'ın Suriye muhalefeti diyalogunu sürdürdüğünü hatırlatan Abdullahiyan, "Suriye Cumhurbaşkanı Esed, herhangi bir siyasi çözümün parçası olması gerekiyor…" şartını dile getirdi.

İRAN, RUSYA'NIN TEKLİFİNE OLUMLU CEVAP VERDİ

İranlı diplomat Rusya'nın terör örgütü IŞİD'e karşı Suriye, Irak hükümetleri, Kürt yönetimleri, bölge ülkelerinin katılımı ile geniş bir cephe oluşturulması yönündeki teklifine de olumlu baktıklarını söyledi.

Terörün herkes için tehdit olduğunu kaydeden Abdullahiyan, "Biz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in terörle mücadelede ortak cephe oluşturulması önerisini olumlu karşılıyoruz. Biz bu inisiyatifin yerine getirilmesinde işbirliği içinde olmaya hazırız." dedi.

ESED'DEN TAHRAN'A İLGİNÇ TEKLİF

Suriye Cumhurbaşkanı Esed'in Tahran'a barış süreci ile ilgili bir teklifte bulunduğu bilgisini paylaşan İranlı diplomat, "Biz Esed'den Suriye krizinin çözümüne yönelik çok etkili ve ilginç düşüncelerin olduğu bir teklif aldık. Siyasi inisiyatifler terörle mücadele ile eş zamanlı olarak yürütülmesi gerekiyor." dedi.

ANKARA, ESED KONUSUNDA RUSYA İLE ANLAŞAMADI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Soçi'de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Esed'in geleceği konusunda anlaşamadıklarını, bu konuya Suriye halkının karar vermesi gerektiğini ifade etmişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye'de siyasi çözüm önerilerinde Esed'in hemen görevi bırakmasının istenmeyebileceği yönündeki açıklamaları Rusya'da olumlu karşılandı.

Rusya'nın Suriye'de askeri varlığını artırması ve mülteci sorunun patlak vermesi ile yeniden gündeme gelen Suriye krizine çözüm çabaları yoğunlaştı. Suriye muhalefeti ile Moskova'da görüşmeler yeniden başlarken, ay sonunda New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da kriz masaya yatırılacak. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya ve İran, Esed'in, Suriye'de çözümün parçası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER