"Sağlık Bakanı Müezzinoğlu tüm sağlık personelinden özür dilemeli"


MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun haberlere yansıyan ve tüm hekimlerin antibiyotik yazma konusunda, "Manavdan bir kilo muz veya bakkaldan bir şişe süt yazmıyoruz ya da 'iki yumurta yesin' yazmıyoruz. Bir kimyasalı yazıyoruz..." şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Yurdakul, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumu'ndaki konuşması nedeniyle tüm sağlık personelinden özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

MHP'li Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, konuyu yazılı olarak değerlendirdi. Yurdakul, Türk milletine hizmet etmek için gecesini gündüzüne katan ve çoğu zaman kendilerinden feragat ederek görev yapan cefakar doktorlara yönelik bu ifadeleri kabul etmenin mümkün olmadığına dikkat çekti. Yurdakul, şunları ifade etti: "Sağlık personelimiz, hastası için en doğrusunu bilecek ve hastasını tedavi etmek için elinden gelenin en iyisini yapacak duyarlılığa ve bilgiye sahiptir. Başta Hipokrat yemini eden doktorlar olmak üzere tüm sağlık personeli kendisinden önce hastasını düşünmektedir. Sağlık personelini iş bilmezlikle suçlamak ve onlar için bu tür ifadeler kullanmak oldukça yakışıksızdır. Bakan, memleketi için yeterince duyarlılığa sahip olan sağlık mensuplarıyla uğraşmaktan vazgeçmelidir."

"VATANDAŞLAR, CEBİNDEN HARCAMA YAPMADAN SAĞLIK BULAMIYOR"

Müezzinoğlu'na sorulması gereken şeyin; 'Siz ve Sağlıkta Dönüşüm Programının mimarı AKP, hastalara müşteri muamelesi yaparken ve sağlığı para karşılığı satarken hangi duyarlılıklara sahipsiniz?' olduğunu belirten MHP'li Yurdakul, devamında, 'Siz gerçekten Türk milletinin sağlığını düşündüğünüz için mi, vatandaşlarımız cebinden harcama yapmadan sağlık bulamıyor?' sorusunu da yöneltti.

"SAĞLIK SİSTEMİ BALLI KAZANCA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"

Milletvekili Yurdakul, açıklamasında şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız, sosyal devlet ilkesinden uzaklaştırılan sağlık sistemine adapte olmak için, her basamakta ve her durakta cebinden para çıkacağını bildiği için ve teşhise varıp tedaviye geçene kadar birçok tetkikle uğraştırılıp para ödemek zorunda bırakıldığı ve yeterli hasta eğitimi sağlanmadığı için kısa yoldan tedaviye ulaşacağını düşünerek doktorlarımızdan antibiyotik yazma isteği talebini artırmıştır. AKP hükümetiyle birlikte özelleştirilen sağlık sistemi, temelde vatandaşların sağlığını iyileştirmek yerine bazı odaklar için ballı kazanca dönüştürülen bir ekonomik atmosfer yaratmıştır."

"GÖZ BOYAYAN PEMBE İFADELERLE PAZARLANAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI"

Göz boyayan pembe ifadelerle pazarlanan ve uygulamaya giren Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın (SDP), hastalar ile sağlık personelini karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, şöyle devam etti: "Eskiden birbirine güvenen, saygı ve sevgi duyan hasta-hekim ilişkisine şüphe, güvensizlik ve mali kaygılar girmiştir. AKP'nin pompaladığı bu sistem, hastaları müşteriye, sağlık personelini de bir satıcıya dönüştürmektedir. Açlık sınırının altında milyonlarca kişinin yaşadığı ülkemizde insanlar, karınlarını bir simitle bile doyuramazken muayene, ilaç ve tetkikler için ödeyeceği katkı paylarını düşünmekten tedavi ihtiyaçlarını görmezden gelerek ötelemektedir. Çünkü sağlıkta cepten harcamalar giderek artış göstermektedir. Sağlıkta dönüşüm programı ile vatandaşların en temel insan hakkı olan sağlık hakkının rafa kaldırıldığını ve sağlık sistemini belli kesimlerin çıkarlarına hizmet edecek şekilde özelleştirildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Her köşe başına, içinde öğretim üyesi bulunmayan tıp fakülteleri açarak eğitimde kaliteyi düşüren, sağlık personelini günden güne niteliksizleştiren AKP iktidarı günübirlik politikalar yerine ayakları yere basan, uzun vadeli politikalara odaklanmalıdır."

"BAKAN MÜEZZİNOĞLU ECZACILARI DA HEDEF GÖSTERDİ"

Müezzinoğlu'nun açıklamalarında; hekimlik yaptığı dönemde yaşadığı bazı örnekleri anlattığını kaydeden Yurdakul, Sağlık Bakanı'nın "Hasta eczaneden geri geliyor. 'Antibiyotik yazmış ama vitamin yazmamış, ateş düşürücü yazmış ama antibiyotik yazmamış.' Halbuki sizin ve çocuğunuzun ateşi var. Hasta eczacıdan aldığı bilgiyle 'Doktor bey, tamam antibiyotik yazmamışsın ama' diyor. Doktor 'Nereden çıktı bu?' diye sorunca, hasta 'Eczacı öyle dedi' diyor. Aileyi mi ikna edersin, eczacıyla mı kavga edersin." cümlesine işaret etti.

"HASTA HAKLARINA SAYGILI BİR SAĞLIK SİSTEMİ TESİS EDİLMELİDİR"

Bakan Müezzinoğlu'nun burada da eczacıları hedef gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, "Hasta katkı paylarının tahsildarına çevirdikleri eczacılarımız, yanlış sağlık politikalarının günah keçisi haline getirildikten sonra birçok sorun ile başa çıkmak zorunda bırakılmışken bir de bu tarz ifadeler ile itibarlarının zedelenmesini hak etmiyorlar. Bu yüzden Bakan Müezzinoğlu, tüm sağlık personelimizden özür dilemelidir. Hasta ile sağlık personelinin ilişkisini bozan, performans sistemine dayalı, aşırı hasta yükü yaratan, paralı bir sağlık sistemine dayalı, tüm sağlık harcamalarını ve cepten sağlık harcamalarını korkunç boyutlarda arttıran, tıp eğitiminde kaliteyi düşüren Sağlıkta Dönüşüm Programı bir an önce ortadan kaldırılmalıdır. Yaşam kalitesini ve yaşama sevincini geliştiren, insan ömrünü uzatan, hem vatandaşın hem de hizmet sunanların memnuniyetini esas alan, hayatı anlamlı ve değerli kılan, koruyucu sağlık hizmetleri ve temel sağlık hizmetlerinin ön planda olduğu, eşitlik ve hakkaniyet prensiplerine uygun olarak; kolay ulaşılabilir, kullanılabilir ve hasta haklarına saygılı bir sağlık sistemi tesis edilmelidir." çağrısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber "Sağlık Bakanı Müezzinoğlu tüm sağlık personelinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER