3D televizyonlardaki gizli tehlike!

Yeni nesil teknoloji ürünü 3D televizyonları olanlar aman dikkat.....

3D televizyonlardaki gizli tehlike!

Yeni nesil teknoloji ürünü 3D televizyonların,  epileptik nöbetleri tetikleyebildiği, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesine sebep  olabileceği belirtildi.

         Sivas Numune Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Dr. Ali Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların küçük yaşlardan  itibaren günün önemli bir kısmını televizyon karşısında geçirdiğini, hem göze hem  de kulağa hitap eden televizyonun çocukları kolayca etkisi altına alabildiğini  söyledi.

         Televizyonun çocukların ruhsal, fiziksel ve bilişsel gelişimi üzerinde  olumsuz etkilerinin birçok çalışmada kanıtlandığını belirten Korkmaz, ''Bu  olumsuz etkilere şiddet eğilimi, kaygı, korku, dikkat sorunu, aile ile iletişimin  azalması ve sosyalleşme becerisinin gelişiminde eksikliğini örnek verebiliriz''  diye konuştu.

         Çocukların gerçeklik algılarının özellikle 7 yaş altı grupta yetişkinler  kadar gelişmiş olmadığını dile getiren Korkmaz, ''Kurgusal yaşam ve gerçek yaşam  arasındaki farkı tam olarak anlayamazlar. Bunun en güzel örneği zaman zaman  medyaya yansıyan çizgi film kahramanları gibi davranmaya çalışan çocuklardır''  ifadelerini kullandı.

         Siyah-beyaz televizyondan başlayan televizyon teknolojisinin sürekli  gelişme katederek günümüzde 3D görüntü imkanı sunduğunu aktaran Korkmaz, şöyle  konuştu:

         ''Televizyon teknolojisindeki gelişmeyle orantılı olarak televizyondaki  yaşantıların gerçeklik algısı da artmaktadır. Teknoloji mağazalarında 3D görüntü  izleyen çocukların görüntüye dokunmaya çalışması ya da kaçınması çocukların 3D  görüntüyü daha gerçekçi algıladığını göstermektedir. Örneğin yaşı küçük bir  olgumuz, 3D görüntü izlediği sırada etkilenip elindeki bardağı televizyon  ekranına fırlatmıştır.''
         
         -3D görüntü epileptik nöbetleri tetikleyebilir-
         
         Korkmaz, 3D teknoloji üreten firmalar tarafından da 3D görüntüye maruz  kalmanın epileptik nöbetleri tetikleyebildiği, bulantı, baş ağrısı ve baş  dönmesine sebep olabileceğinin vurgulandığını aktararak, ''Özellikle hamile  kadınlar, yaşlılar, çocuklar, epilepsi tanısı olanlar ya da riskli grupta  olanlar, uyku bozukluğu olanlar 3D TV konusunda  uyarılmalı'' dedi.

         Çocuklara izlediklerinin sadece bir film olduğu ve gerçek olmadığının  anlatılması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, televizyon izleme süresinin  kısıtlanması, alternatif uğraşı alanları sağlama, yönlendirme ve televizyonda  karşılaşılan uygunsuz içeriklerin çocukla birlikte tartışılmasının 3D görüntünün  yaygınlaşması ile daha önemli hale geldiğini sözlerine ekledi.
<< Önceki Haber 3D televizyonlardaki gizli tehlike! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER