İthal ette tehlike büyük

Deli dana riski taşıyan ülkelerden yapılan et ithali TOBB tarafından rapora döküldü.

İthal ette tehlike büyük

 Hükümete teslim edilen raporda  “Türkiye deli dana hastalığının görüldüğü Avusturya, Almanya , Fransa , Slovakya ve diğer birçok AB ülkesinden hayvan ithal etmektedir” denildi. Raporda ayrıca, ithalatta deli dana, brucella, mavi dil, şap ve daha birçok hastalığın Türkiye’ye girişi kaçınılmaz olduğundan, Türkiye’de hayvan varlığını artırıcı tedbirlerin acilen alınması gerektiği ifade edildi.

14 yıl kapıları açmadık

Hayvan hastalıkları için ayrılan bütçenin yetersiz olduğu belirtilen raporda“Türkiye, deli dana hastalığı riski nedeniyle tam 14 yıl kapılarını kapattığı Avrupa’dan hayvan ithalatına başlamıştır. İngiltere’den sonra deli dana hastalığı riski en yüksek ülkeler arasında sayılan Almanya ve Fransa bile canlı hayvan ithalatına açılmıştır. Halen bu ülkelerden ithalat tüm hızıyla devam etmektedir. Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi’nin 2011 raporuna göre deli dana vakasının görüldüğü Avusturya, Almanya, Fransa, Slovakya ve diğer birçok AB ülkesinden hayvan ithalatı sürmektedir” denildi.  

En riskli ülke Brezilya’dan ithalat devam ediyor

Dünyanın en büyük ikinci et ihracatçısı olan Brezilya, 2012 yılında yaşadığı deli dana kriziyle en büyük müşterileri Çin, Japonya ve Güney Afrika’yı kaybetti. En büyük müşterilerini kaybeden ve en riskli ülkeler arasında yer alan Brezilya’dan Türkiye’ye kasaplık sığır ithalatı devam ediyor. 

Kaçak hayvan girişine dikkat

Raporda özellikle Suriye’den ‘kaçak hayvan girişine dikkat’ uyarısı yapıldı. Suriye’de yaşanan karışıklıklardan ve Türkiye’de kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, çok sayıda kaçak hayvan girişi olduğu belirtilen raporda “Kaçak hayvan girişlerinden dolayı şu an o bölgede toptan satışlarda kuzunun fiyatı 13 TL’ye, dana etinin fiyatı ise 13-14 TL’ye kadar düştü” denildi.

<< Önceki Haber İthal ette tehlike büyük Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER