Sancak'tan 'Basmane çukuru'na 80 milyon dolarlık teklif


İzmir'de "Basmane çukuru" olarak da bilinen ve bir türlü satılamayan, Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin temel çukurunun bulunduğu arsa, üçüncü defa ihaleye çıkarıldı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından çıkılan ilk iki ihalede alıcı bulunamayan yere, bu defa 80 milyon dolarlık teklif verildi. Aralarında hükümete yakın Akşam ve Star gazetelerinin sahibi Ethem Sancak'ın yeğeni, Folkart Yapı'nın patronu Mesut Sancak'ın da yer aldığı, Rıza Akça ve Tarık Kayar'dan oluşan grup teklif yaptı. TMSF'nin 117 ve 90 milyon dolar muhammen bedellerle yaptığı iki ihalede ise talip çıkmamıştı.

Muhammen bedelin 80 milyon dolara düşürüldüğü üçüncü ihale, bugün saat 11.00'de, TMSF'nin İstanbul'daki merkezinde yapıldı. Tek teklif, İzmir'in Narlıdere ve Bayraklı ilçelerinde Folkart yatırımlarını yapan, Sancak ailesine ait Saya Grup'a bağlı Livamine Madencilik'ten geldi. Sancak'ın ortakları arasında, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar da yer alıyor. TMSF, teklifi 21 Ocak 2016'daki toplantıda değerlendirecek. Kabul edilmesi halinde satış için Rekabet Kurulu'na gönderilecek. Kuruldan izin çıkması halinde TMSF, satışı onaylayacak. Teklif veren işadamı grubu, söz konusu arsaya 750 milyon liralık yatırım yapacağını açıkladı.

İzmir'de inşaatı Eylül 1999'da durdurulan, imar planları ve davalarla devamlı iptal edilen Ege Dünya Ticaret Merkezi, 17 yıldın yapılamadı. Proje ortaklarından EGS Bank'ın bu süreçte iflas etmesi, Güçbirliği Holding'in de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF, buradaki hisselere el koymuştu.

SANCAK İSTEYİNCE TMSF FİYATI İNDİRMİŞTİ

TMSF, 9 Eylül 2014 tarihinde düzenlediği ihalede, arsanın muhammen bedelini 117 milyon dolar olarak açıklamış ancak ihaleye kimse teklif vermemişti. Taliplerden Mesut Sancak, daha sonra bedelin 85-90 milyon dolara düşürülmesi halinde ihaleye girebileceklerini açıklamıştı. Bunun üzerine TMSF, 3 Aralık 2014 tarihinde düzenlediği ikinci ihalede, muhammen bedeli 90 milyon dolara çekti. Sancak, buna rağmen ihaleye girmedi.

Bu arada arsayı satın alan yatırımcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık 32 bin metrekarelik hizmet binası da yapacak. Bu karar, daha önce TMSF ile belediye arasında protokole bağlanmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Sancak'tan 'Basmane çukuru'na 80 milyon dolarlık teklif Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER