Sandık taşıma oyunu

Doğu ve Güneydoğu'da ilan edilen özel güvenlik bölgeleri ile sokağa çıkma yasağının uygulandığı mahallelerde sandık kurulmaması halinde yüz binlerce seçmen oy kullanamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Sandık taşıma oyunu

YSK, valiliklerin sandıkları birleştirme taleplerini bugün karara bağlıyor. Taleplerin kabul edilmesi durumunda Güneydoğu'da şu ana kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilen 15 vilayette yaklaşık 400 bin seçmen, oy kullanamama riski ile karşı karşıya kalacak. Ayrıca rakamın 400 binle sınırlı kalmayacağı, alınacak yeni kararlarla bütün Doğu ve Güneydoğu'nun bu kapsama alınabileceği belirtiliyor.

Doğu ve Güneydoğu'da ilan edilen özel güvenlik bölgeleri ile sokağa çıkma yasağının uygulandığı mahallelerde sandık kurulmaması halinde yüz binlerce seçmen oy kullanamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Sandık kurulmayan bölgelerdeki seçmenlerin, başka yerleşim merkezlerine giderek oy kullanmasının önünde fiili engeller bulunuyor. Ulaşım zorluğu, maddi durum ve güvenlik riski gibi sebeplerle 15 vilayette yaklaşık 400 bin seçmenin, oy kullanamama riski ile karşı karşıya kalacağının altı çiziliyor. Bu durumda, milli iradenin sandığa tam anlamıyla yansıması mümkün olmayacak.

Güvenlik güçleriyle terör örgütü PKK arasındaki çatışmalar sebebiyle temmuz ayında Doğu ve Güneydoğu'da ‘güvenlik bölgesi' uygulaması hayata geçirildi. Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı ve valilikler tarafından ilan edilen özel güvenlik bölgesi sayısı 150'yi buldu. Bazı ilçelerde sokağa çıkma yasakları uygulandı, giriş-çıkışlar yasaklandı. Ardından AKP'ye yakınlığıyla bilinen gazete ve televizyonlarda, sandık güvenliği meselesi gündeme getirildi. Bu esnada Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı, tartışmaları alevlendiren bir karara imza attı. Çatışmaların yaşandığı Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde 1 Kasım seçimlerinde sandık kurulmamasına karar verdi. Benzer kararlar Silopi, Varto ve Hakkari'de de alındı.

Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı'nın kurul üyelerine haber vermeden tek başına aldığı kararla Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde 1 Kasım seçimlerinde sandık kurulmayacağını ilan etmesi, ‘taşımalı seçim' tartışmasını Ankara'ya taşıdı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bugün yapacağı toplantıda, güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınması ve birleştirilmesi yönündeki başvuruları karara bağlayacak. YSK onay verirse, Diyarbakır, Muş, Şırnak, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Van, Ağrı, Kars ve Tunceli başta olmak üzere, 15 vilayete bağlı çok sayıda belde, köy ve mahallede sandıklar taşınacak. İlçe merkezlerinde birleştirilmiş, kırsalda ise toplama merkezli sandık uygulaması, yaklaşık 400 bin seçmeni etkileyecek.

SİLOPİ'DE 26 BİN SEÇMEN TAŞINACAK

Silopi İlçe Seçim Kurulu, güvenlik gerekçesiyle 26 bin seçmenin oy kullanma yerini değiştirdi. Seçim kurulunun aldığı karar, seçmen listelerinin siyasi partilere gönderilmesiyle ortaya çıktı. Karara göre 7 mahalle ve Başverimli beldesinde ikamet eden 26 bin 31 seçmen başka yerlerde oy kullanacak.

Hakkari'de 12 bin seçmen farklı yerlerde oy kullanacak

Hakkâri Merkez Seçim Kurulu, şehrin en büyük 3 mahallesi ile 26 köy ve 2 mezradaki sandıklarının başka yere taşınmasına karar verdi. Karar gereği 12 bin seçmen farklı yerlerde oy kullanacak. Bağlar, Karşıyaka ve Berçelan mahallelerindeki sandıklar, Dağgöl ve Kıran mahallelerindeki okullara taşınacak. Bay, Ağaçdibi ve Konak köylerinde ikamet eden seçmenlerin de şehir merkezine taşınması kararlaştırıldı.

CİZRE'DE 48 BİN SEÇMENE ZORUNLU GÖÇ

Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı, Cudi, Nur ve Sur mahalleleri ile ilçeye bağlı 23 köy ve mezrada sandık kurulmamasına karar verdi. Karara göre, 66 bin seçmeni bulunan Cizre'de 48 bin 687 seçmen başka mahallelerde oy kullanacak. İlçenin merkez Sur, Nur ve Cudi mahallelerinde oturan vatandaşlar, oy kullanmak için başka yerlere gidecek. Batman İl Seçim Kurulu, şehir merkezinde 9 mahalleye sandık kurulmamasına karar verdi. 19 Mayıs, Çay, Yeşiltepe, Hilal, Huzur, Seyitler, Petrolkent, Güneykent ve Bayındırlık mahallelerindeki sandıklar başka mahallelere taşınacak. Bu mahallelerde 25 binden fazla seçmen bulunuyor.

Silvan İlçe Seçim Kurulu, hem şehir merkezinde hem de köylerdeki onlarca sandığı birleştirme kararı aldı. 70'e yakın köy ve mahalleye sandık kurulmayacak. Yaklaşık 20 bin seçmen oy kullanmak için başka yerlere gitmek zorunda kalacak. Tekel, Selahattin, Konak ve Mescit mahallelerinde sandık kurulmayacak.



Devlet, sandıkları taşıyarak seçmenin işini zorlaştırmamalı

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak: “Demokratik bir ülkede sandık güvenliği son derece önemlidir. Temel ilke de zorlaştırma değil, kolaylaştırmadır. O nedenle sandık seçmenin ayağına götürülüyor. Oradaki seçim kurulu başkanlarımız, burada seçim yapılamaz diye haliyle üst makamlara müracaat ediyor. Onlar orada bir tehlikenin olduğuna işaret ediyorlar. Burada üzerinde durulması gereken konu, ne oldu da biz orada seçim yapamaz hale geldik? Üzerinde durulması gereken husus budur. Hükumetin asli görevi yurdun her tarafında asayişi, emniyeti, güvenliği sağlamaktır. ‘Burada güveni nasıl tesis ederiz' diye gerekli tedbirleri almamız lazım. Sandıkların belirli yerlere taşınması devlet bakımından ülke açısından düşündürücüdür. Oradaki hâkim ne yapsın? Devlet otoritesi yoktur, sandık güvenliği yoktur, ‘sağlıklı seçim yapılamaz' diyor. Taşıması sorun ama asıl sebebe bakmak lazım, sonuca değil.” 


Terörün beli kırıldıysa sandıklar niye taşınıyor?

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici: “Sayın Başbakan eğer terörün beli kırıldıysa binbaşımızı kim şehit etti? Eğer PKK'nın beli kırıldıysa o zaman Giresun'daki karakola saldıran kim sayın Başbakan? Eğer PKK'nın beli kırıldıysa, kökü kazındıysa, son 30 yılın en başarılı operasyonları yapılmışsa o zaman niye biz sandıkları başka bölgelere taşıyoruz sayın Başbakan? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa belli mahallelere, ilçelere, köylere sandık kurulamıyor. ‘PKK'nın belini kırdık' diyen sayın Başbakan'a soruyorum; dün muhalefete sesleniyordunuz ‘Sivas'ın ötesine geçemiyorsunuz' diye. Siz neredesiniz sayın Başbakan? Siz bugün geçebiliyor musunuz?” 


Amaç, seçim sonucunu etkilemek

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: “Bunların hepsi antidemokratik uygulamalardır. Seçim sonucunu etkilemeye ve yönlendirmeye yönelik uygulamalardır. Hiçbir şekilde meşru görülemez. Ama şunu söylüyoruz, her sandığın başına bir tank koysalar bile seçim sonucu değişmeyecek, boşuna uğraşıyorlar.”

HDP'yi barajın altına itmek istiyorlar

HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan: “Amaçları ilk günden beri HDP'yi barajın altına bırakmaktı. 7 Haziran seçimlerinde bu tutmadı. HDP, sarayı başkanlıktan düşürdü. 1 Kasım'a kadar operasyonları artırıp gündemi şehit cenazeleri üzerinde belirlemeye başladılar. AKP oy alamadığı yerlerde taşımalı ya da toplama merkezi sistemiyle seçim hazırlığı yapıyor. Bu tamamen HDP'yi baraj altında bırakmak için ortaya bırakılan bir senaryodur. Sandıklar nasıl korunacak? Bölgede bir cunta var. Halkın demokrasiye olan güveni bu senaryoları sandığa gömecektir.”

Zaman
<< Önceki Haber Sandık taşıma oyunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER