Satışları yüzde 2 daralan hazır betoncuları, artan konut talebi umutlandırdı


Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, yılın üçüncü çeyreğinde yeni konut satışlarında, inşaat güven endeksinde ve inşaat faaliyetlerinde yaşanan gerilemenin etkisi ile hazır beton satışlarında yüzde 2'ye yakın bir daralma yaşadıklarını söyledi. Bu dönemde inşaat sektörünün yeni yatırımlara başlamaktan imtina ettiğini, yatırımlarını tamamlarken de aceleci davranmadığını aktaran Işık, "Ancak konut satışlarında aynı dönemde yaşanan artış, sektörün stoklarının erimesi açısından önemli oldu." dedi.

Yavuz Işık, yazılı bir açıklama yaparak yılın ilk 10 ayında yeni konut satışının geçen yıla göre yüzde 11 artarak 473 bin 659 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Geçen yılın aynı döneminde bu rakamın 427 bin 582 olduğunu belirtti. Ardından şöyle devam etti:

"Yılın ilk 10 ayındaki rakamsal göstergeler, inşaat ve hazır beton sektörünün 2016 yılına hızlı bir giriş yapacağının sinyallerini veriyor. Yılın üçüncü çeyreğinde yeni konut satışlarında, inşaat güven endeksinde ve inşaat faaliyetlerinde yaşanan daralmanın etkisi ile hazır beton satışlarında yüzde 2'ye yakın bir daralma yaşadık. Bu dönemde inşaat sektörü yeni yatırımlara başlamaktan imtina ederken devam eden yatırımlarını tamamlarken de aceleci davranmadı. Ancak konut satışlarında aynı dönemde yaşanan artış, sektörün stoklarının erimesi açısından önemli oldu."

Öte yandan yapı ruhsatı sayısında daralma olduğunu aktaran Yavuz Işık, yüzölçüm bazında değerlendirildiğinde verilen yapı ruhsatı sayısının 2015 yılının üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 azaldığını ifade etti. Işık, "Yılın ilk 9 ayı ele alındığında bu daralmanın yüzde 25'e çıktığını görüyoruz. 2015 yılının her 3 çeyreğinde de yapı izinlerinde bir azalma görüyoruz. Ancak buna rağmen sektörün öncü göstergesi olan konut satış rakamları, inşaat güven endeksi ve hazır beton satışları incelendiğinde, seçimler sonrasında 2015 yılının son iki ayında sektörün toparlanarak 2016 yılına iyi bir başlangıç yapmasını bekliyoruz." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Satışları yüzde 2 daralan hazır betoncuları, artan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER