Schäuble: IŞİD'in petrol rafinerileri bombalanmalı


Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Fransa'nın, Paris saldırılarının ardından uluslararası terörizmin parasal kaynaklarının kurutulmasıyla ilgili olarak Avrupa Birliği'ne sunduğu teklifi desteklediğini ifade ederek, bugüne kadar terör örgütü IŞİD'in petrol ihracatına karşı "az girişimde bulunulduğunu" kaydetti.

AB maliye bakanları toplantısı kapsamında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Schäuble, "Irak ve Suriye'deki hava operasyonlarında IŞİD'in kontrolündeki petrol rafinerilerinin hedef alınması gerekir." dedi.

IŞİD'le mücadele kapsamında Fransa'nın sunduğu strateji konseptlerini "iyi teklifler" olarak değerlendiren Wolfgang Schäuble, "anonim para trafiğinin her şeklinin izlenmesi, ön ödemeli kredi kartları üzerinden yapılan para akışlarının kontrolünün sıkılaştırılması" gibi önerileri desteklediğini kaydetti. Almanya'nın desteği ile AB maliye bakanlarının toplantısından terörle mücadele kararı çıktı.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan Schäuble'nin IŞİD'in Irak ve Suriye'deki petrol rafinerilerinin savaş uçaklarıyla vurulması yönündeki açıklamasından önce Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen Berlin merkezli Bilim ve Siyaset Vakfı (SWP) açıkladığı raporunda, IŞİD'in petrol gelirlerinin ayda 40 milyon dolara kadar çıktığına dikkat çekmişti.

Kurumun Ortadoğu uzmanlarından Tobias von Lossow, "Petrol satışı bugün dahi örgütün finansmanının kaynağını oluşturuyor. Bu ticaretten elde ettiği kazançlar bu aralar azalmış olsa dahi IŞİD bu petrolden hâlâ daha ayda 40 milyon dolara kadar para kazanıyor." açıklamasında bulunmuştu.

Terörizmin finansmanının engellenmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ise "Terörle mücadele konusunda daha önceden kararlaştırılan adımların yürürlüğe koyulması yeterli değil. Teröre karşı alınacak yeni tedbirlerin normal finans sektörünün dışındaki para trafiğini de kapsaması gerekir. Çünkü her ülke terör tehdidi altında." dedi.

Kara para aklamaya ilişkin hazırlanan yeni düzenlemelerin de hızla yürürlüğe konulmasını talep eden Sapin, "Özellikle ön ödemeli kredi kartları üzerindeki kontrolün de sıkılaştırılması lazım." diye konuştu.

"TÜRKİYE'YE TAAHHÜT EDİLEN PARALAR BİR AN ÖNCE TOPLANMALI"

Bu arada 17-18 Aralık tarihlerinde AB devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek ve Suriyeli sığınmacı konularının ele alınacağı AB zirvesi öncesinde Türkiye hakkında da konuşan Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Türkiye'ye sığınmacılara yardım için taahhüt edilen 3 milyar Euro'nun hazır edilmesiyle ilgili mevzuda "hızlı hareket edilmesi" uyarısında bulundu.

"Herkes ilgili konunun aciliyet arz ettiği konusunda hemfikir." diyen Schäuble, "AB üyesi ülkeler Türkiye yardımları için 2,5 milyar Euro'nun oluşması için ek ödemeler gerekeceği konusunda mutabıklar. 2,5 milyar Euro'nun toparlanamamasıyla Türkiye'yle ilerleme sağlanamaması katiyen olmaz. Bunun üzerine herkes mutabık kaldı." ifadelerini kullandı. Geriye kalan 500 milyon Euro'nun ise AB bütçesinden ödenmesi öngörülüyor. AB, Kasım ayının sonunda Türkiye'ye sığınmacıları AB'ye göndermeme karşılığında 3 milyar Euro vereceği sözünde bulunmuştu. AB kaynaklarına göre, Türkiye'ye taahhüt edilen paraların yaklaşık 500 milyon Euro'sunu Almanya, yaklaşık 400 milyon Euro'sunu ise İngiltere karşılayacak.

"FEDERAL YÜKSEK MAHKEME 200 IŞİD SAVAŞCISINI YARGILIYOR"

Bu arada Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Alman Federal Yüksek Mahkemesi Başsavcılığı'nın terörle mücadele kapsamında Suriye'de savaştıktan sonra Almanya'ya geri dönen 200 kişi hakkında 135 soruşturma yürüttüğünü açıkladı.

Bild gazetesine konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas, Almanya'da "oldukça sert bir terörle mücadele yasası" olduğunu belirterek yeni bir yasa değişikliğine gidilmeyeceğini, mevcut olanın "oldukça tutarlı biçimde uygulanacağını" söyledi.

Bakan Maas, "Radikal teröristlere hoşgörü yok." dedi. Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Hermann ise terörle mücadele yasasının daha da genişletilerek teröre sempati duyanların da sert biçimde cezalandırılmalarını istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Schäuble: IŞİD'in petrol rafinerileri bombalanmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER