Seçime giderken haklarımıza dikkat


Türkiye, 26. dönem milletvekillerini belirlemek amacıyla 1 Kasım 2015 tarihinde sandık başına gidiyor. Yurtiçinde 54 milyon 75 bin 851, yurtdışında 2 milyon 895 bin 885 vatandaş oy kullanma hakkına sahipken uzmanlar, hakları konusunda uyarıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Kasapoğlu Turhan, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Anayasa'nın 67. maddesinde seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının belirlendiğini söyledi. Hiçbir seçmene sandık başında müdahale, telkin ve tavsiyede bulunulamayacağını aktaran Turhan, "On sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halk oylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Seçmen, oy pusulasını kapalı oy verme yerinde, kendi eliyle katlayıp zamklı kenarını yapıştırmak veya zarf kullanılan seçimlerde zarfa koyup kapatmak zorundadır. Seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilir." dedi.

Seçmenlere kanuni haklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Turhan, oy kullandıktan sonra sandık başında kalınamayacağını belirterek, oy verme süresinin saat 08.00'den 17.00'ye kadar olduğunu hatırlattı. Saat 17.00'de geldiği halde sandık başında oy vermek üzere bekleyen seçmenlerin, sandık başkanı tarafından sayıldıktan sonra sırayla oy kullanabileceğini ifade eden Turhan hamileler, hastalar ve engellilerin bekletilmeyeceğini, yaşlılara da öncelik verileceğini bildirdi.

Seçmenin, kanunda belirtildiği üzere cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici, haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Turhan, birleşik oy pusulasını katlayıp yapıştırdıktan sonra oy verme yerini terketmesi ve oy pusulasını sandığa bizzat atması gerektiğini söyledi. Turhan, "Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra sayım ve döküm açık olarak yapılır. Oy verme yerinde hazır bulunanlar, sayım ve dökümü takip ederler. Sandıktan çıkan zarflar, sandık kurulu başkanı tarafından yüksek sesle iki defa sayılır. İki sayım arasında fark olursa üçüncü sayım yapılarak, sonucuna göre işlem yapılır. Seçimde kullanılan toplam zarf sayısı belirlenir. Zarf sayısı, o seçim türüne ait özel tutanağın ilgili yerine işlenir." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Seçime giderken haklarımıza dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER